Λέιζερ του αμερικανικού στρατού καταστρέφει στόχους εξ αποστάσεως


Όπλο οπτικών ινών άνοιξε τρύπα σε μηχανή αυτοκινήτου σε απόσταση άνω του ενάμισι χιλιομέτρου

Όπλο λέιζερ που αναπτύσσεται από την εταιρεία Lockheed Martin για λογαριασμό του Πενταγώνου άνοιξε τρύπα στη μηχανή ενός αυτοκινήτου από απόσταση άνω του ενάμισι χιλιομέτρου, ανακοίνωσε η εταιρεία.
 

Το σύστημα Athena (Advanced Test High Energy Asset) έχει ισχύ 30 kilowatt και βασίζεται σε οπτικές ίνες. «Τα λέιζερ οπτικών ινών φέρνουν επανάσταση στα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας» λέει η Lockheed Martin σε ανακοίνωσή της.

Η δοκιμή


Στη δοκιμή του συστήματος, το λέιζερ στόχευσε το καπό ενός αυτοκινήτου που είχε ακινητοποιηθεί με τη μηχανή αναμμένη. Σε χρόνο «λίγων δευτερολέπτων», η δέσμη έλιωσε το καπό και μέρος της μηχανής από απόσταση «άνω του ενός μιλίου», ή 1.600 μέτρων.

«Η δοκιμή αποτέλεσε το επόμενο βήμα για τον εξοπλισμό στρατιωτικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων και φορτηγών με ελαφρά και ανθεκτικά οπλικά συστήματα λέιζερ» αναφέρει ο κατασκευαστής.

Το Athena είναι ουσιαστικά μια τροποποιημένη βερσιόν του λέιζερ ADAM της Lockheed Martin που εξειδικεύεται σε ιπτάμενους στόχους.

Χάρη σε μια τεχνική που ονομάζεται «φασματικός συνδυασμός δεσμών», η δέσμη του όπλου σχηματίζεται από τον συνδυασμό επιμέρους ακτίνων λέιζερ σε διαφορετικά μήκη κύματος. Αυτό «προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση και καταστροφική ισχύ από ό,τι πολλαπλά μεμονωμένα λέιζερ των 10 kilowatt όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε άλλα συστήματα».

Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει επενδύσει σε μια ποικιλία όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας» με βασικό κίνητρο τη μείωση του κόστους. 
 
Οι βολές με όπλα λέιζερ κοστίζουν πενταροδεκάρες σε σχέση με τους πυραύλους και τις έξυπνες βόμβες, και επιπλέον μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν απεριόριστες βολές, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα που τελικά ξεμένουν από πυρομαχικά.

tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ