Σπάνιες γκραβούρες της Βόνιτσας


Του Νώντα Νικάκη

Στο project «Φιλοκτήτης Λαμπράκης»* μου ανατέθηκαν οι συνεντεύξεις με τους συγγενείς του Φιλοκτήτη, από την πλευρά της μητέρας του. Η μητέρα του Φιλοκτήτη ήταν το γένος Δρίβα. Η σύζυγός μου είναι το γένος Δρίβα (Η Ολγα του Κων/νου Δρίβα). 



Επίσης ο μεγαλύτερος γιός μου είναι αναδεκτός του Κου Χρήστου Καββαδία, δικηγόρου Αθηνών, ο οποίος είναι ανιψιός του Φιλοκτήτη Λαμπράκη. Η μητέρα του κυρίου Χρήστου Καββαδία ήταν αδελφή του Φιλοκτήτη.

Επίσης στην ενασχόλησή μου για φωτογραφίες του αρχοντικού Λαμπράκη, απευθύνθηκα στην επιχείρηση ΒΕΞ Δημήτριος Κύρκος, η οποία το 1984 είχε κυκλοφορήσει ένα ημερολόγιο με γκραβούρες της Βόνιτσας. Σε μια από τις γκραβούρες υπήρχε και το αρχοντικό.

Σήμερα σας παραδίδουμε τις γκραβούρες του ημερολογίου 1984 της ΒΕΞ ΑΕ.

Κουκουμίτσα
κουκουμιτσα
Παραλία
παραλια
Βόνιτσα – Γκραβούρα του 19ου αιώνα
βονιτσα
Βόνιτσα
βονιτσα2
Γειτονιά
γειτονια
Το Ιβάρι
ιβαρι
Νυχτερίδα
νυχτεριδα
Το παρεκλήσι του Φρουρίου
παρεκλησι_φρουριου
Άποψη της Βόνιτσας
βονιτσα3
Γειτονιά στη Βόνιτσα
γειτονια_βονιτσα
Στου Ντρίβα
στου_Ντριβα
________________________________
* Ο Φιλοκτήτης Λαμπράκης ήταν Βονιτσιάνος με σημαντική περιουσία τόσο στη Βόνιτσα, όσο και στη Πρέβεζα.

Το 1923 ο χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Πέτρος Λειμώνας, εκδίδει την συλλογή ποιημάτων «Σαν Όνειρα και σαν Πόθοι». Η συλλογή δημιουργεί αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους, για το ιδιόμορφο της γραφής, των ανάμεικτων και συνεχώς εναλλασσόμενων συναισθημάτων. Η συλλογή φέρει την αφιέρωση: «στη σκιά της μητέρας μου».

Σπούδασε την Φαρμακευτική και δραστηριοποιήθηκε στη Πρέβεζα. Το φαρμακείο του, εκτός από την πολυπληθή και αξιόλογη πελατεία του, ήταν το στέκι των φιλολόγων της Πρέβεζας. Το κτίριο που στεγάζονταν το φαρμακείο ήταν εκεί που σήμερα λειτουργεί το κατάστημα Chillbox.

Στη Βόνιτσα, η οικογένειά του είχε ένα μοναδικό αρχοντικό. Ηταν μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο και στο κέντρο του, το διώροφο αρχοντικό. Η πρόσβαση στον όροφο γίνονταν με αμφίδρομη πέτρινη σκάλα, ενώ ο εξώστης (μπόντζος) προστάτευε τις δύο υπέροχες εισόδους (με καμάρες) του ισογείου (κατόϊ).

 kolivas.de/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ