Ο «Φαραώ» Σίσι χτίζει καινούργια πρωτεύουσα

Η μακέτα της νέας αιγυπτιακής πρωτεύουσας, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό

ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... 

Ηταν το 969 μ.Χ. όταν οι Φατιμίδες έκαναν το Κάιρο πρωτεύουσα του χαλιφάτου τους θέτοντας έτσι τις βάσεις μιας παράδοσης που συνεχίζεται ως τις ημέρες μας. 



Πίσω στο παρόν, πάνω από 1.000 χρόνια μετά, η ηγεσία της Αιγύπτου ετοιμάζεται να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας σε ένα νέο και εξόχως... φαραωνικό αστικό κέντρο αξίας 45 δισ. δολ., που δεν υπάρχει σήμερα αλλά θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Απίστευτο;

Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου σε επιχειρηματικό-επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαρμ ελ Σεΐχ.

Το καθεστώς του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ετοιμάζεται, σε συνεργασία με επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να... χτίσει παλάτια στην άμμο ανατολικά του Καΐρου. Παλάτια που θα τα ζήλευε ακόμη και το Ντουμπάι (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, εμπλέκεται ως εργολάβος στην οικοδόμηση της νέας αιγυπτιακής μεγαλούπολης).
 
Τα σχέδια

Σύμφωνα με τα σχέδια που δόθηκαν επισήμως στη δημοσιότητα, η νέα (και ακόμη αβάπτιστη) πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα διαθέτει: ένα αεροδρόμιο μεγαλύτερο από το Χίθροου του Λονδίνου, ένα πάρκο διπλάσιο σε έκταση από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, και ένα λούνα παρκ τέσσερις φορές όσο η Disneyland. Εντός των συνόρων της, θα υπάρχουν επίσης 663 νοσοκομεία, 1.250 χώροι λατρείας (τζαμιά, εκκλησίες), 1,1 εκατ. κατοικίες και μπόλικοι ουρανοξύστες.

Θα εκτείνεται σε μια περιοχή συνολικά 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω στα 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου και προς τη Διώρυγα του Σουέζ (όπου μπαίνουν παράλληλα τα θεμέλια για μια νέα βιομηχανική ζώνη), και θα μπορεί να στεγάσει περί τους 5 εκατ. κατοίκους.

Συγκριτικά, σημειώνεται ότι το Κάιρο, που φιλοξενεί περί τα 10 εκατ. ανθρώπους (18 εκατ. εάν συνυπολογίσουμε τα περίχωρα), «φημίζεται» παγκοσμίως για την... κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα επίπεδα μόλυνσης, ενώ μέχρι το 2050 ο πληθυσμός του αναμένεται να έχει αγγίξει τα 40 εκατομμύρια.

Σύμπραξη μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της εταιρείας «Capital City Partners» του ζάπλουτου Μοχάμεντ Αλαμπάρ από τα Εμιράτα, η νέα πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλάνο του προέδρου Σίσι για την αναζωογόνηση της αιγυπτιακής οικονομίας και τη γενικότερη «εθνική ανάκαμψη» μετά τις μεγάλες ανατροπές των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί δε ότι ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ, που εμπλέκεται στο πρότζεκτ, είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχτισε τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα (το υψηλότερο κτίριο του κόσμου) στο Ντουμπάι.

Στο άκουσμα των μεγαλεπήβολων σχεδίων της αιγυπτιακής ηγεσίας, πολλοί ήταν ωστόσο εκείνοι που αντέδρασαν επικαλούμενοι άλλα μεγάλα πρότζεκτ του παρελθόντος τα οποία έπεσαν στο κενό (ή έμειναν κενά).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να θέσει πιο μετριοπαθείς στόχους και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υποδομής συγκεκριμένα στο Κάιρο. Οι μετριοπαθείς στόχοι βέβαια από την άλλη δεν προσελκύουν επενδύσεις από το εξωτερικό...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης