Κύπρος:Εμπορεύσιμο για πρώτη φορά το φυσικό αέριο

Από το δοκιμαστικό άναμμα του κοιτάσματος "ΑΦΡΟΔΙΤΗ"

Οι εκπρόσωποι της Noble ενημέρωσαν για τους σχεδιασμούς της και την κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος 

Εμπορεύσιμο θα ανακηρυχθεί σε λίγες εβδομάδες το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη Κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Noble Energy Ανατολικής Μεσογείου Κιθ Ελιοτ συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο  Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Ενέργειας  Γιώργο Λακκοτρύπη και συζήτησαν τον τρόπο διαχείρισης του κοιτάσματος.



Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι εκπρόσωποι της Noble ενημέρωσαν για τους σχεδιασμούς της και την κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και την ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων.

«Τα δύο αυτά γεγονότα» είπε  «είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο γιατί θα είναι η πρώτη φορά που ως χώρα θα περάσουμε από το στάδιο της έρευνας υδρογονανθράκων στο στάδιο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης».

Ερωτηθείς αν η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου σημαίνει εξαγωγές προς την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η ανακήρυξη αυτή στέλνει το μήνυμα προς τους ξένους αγοραστές ότι έχουμε φυσικό αέριο προς πώληση. Αυτό συνεπάγεται είτε εξαγωγή του φυσικού αερίου στο εξωτερικό, είτε εκμετάλλευση στην Κύπρο, είτε συνδυασμός και των δύο που είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης.

Σε ερώτηση πότε θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, ο Υπουργός είπε πως άρχισαν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου αλλά και της Κύπρου, και προανήγγειλε εξελίξεις για την Κύπρο πολύ σύντομα. «Αναμένουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η εταιρεία σε συνεργασία με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου προς την προσέλκυση των αγοραστών είτε ξένων είτε ντόπιων.

Μπορεί να γίνει μέσω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μπορεί να γίνει σε κατευθείαν επαφές, ή πολύ πιθανόν με συνδυασμό των δύο», είπε, και πρόσθεσε πως θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες και να γίνει αρκετά λεπτομερής εργασία καθώς πρόκειται για συμβόλαια δις ευρώ, οι όροι των οποίων θα πρέπει να διαπραγματευτούν πάρα πολύ προσεκτικά.

Ερωτηθείς αν έχουν αναλυθεί οι τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε θετικά, λέγοντας ωστόσο πως αυτές είναι προκαταρκτικές καθώς μέχρι να καταλήξει κάποιος σε μια τελεσίδικη συμφωνία, δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος. «Βλέπουμε περίπου πού είναι οι τιμές γιατί είναι και κρίσιμο για να δούμε ότι το έργο είναι βιώσιμο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο, Κιθ Έλιοτ, δήλωσε πως είναι περήφανος που είναι εταίρος με την κυπριακή Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να  μεταφερθούν οι ανακαλύψεις από το κοίτασμα Αφροδίτη στο επόμενο στάδιο της εξαγωγής.

«Είναι κάτι για το οποίο προσδοκούσαμε εδώ και αρκετό καιρό και είναι μια τεράστια ευκαιρία, η οποία ελπίζουμε ότι θα φέρει ευημερία στο λαό της Κύπρου, την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στις άλλες χώρες της περιοχής», κατέληξε.

 protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης