Στα Τρίκαλα το ντοκιμαντέρ για τη Μονή Σέλτσου


Η προβολή οργανώνεται από το Δήμο Τρικκαίων και το Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα «ΣΕΛΤΣΟ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ-Η ΘΥΣΙΑ», για τη Μονή Σέλτσου προβάλλεται στο Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων (Μύλος Ματσόπουλου) την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα. 



Η προβολή τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων και γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων.

Η ιστορική μονή Σέλτσου βρίσκεται σε ορεινό όγκο πάνω σε έναν λόφο στις όχθες του Αχελώου ποταμού στο χωριό Πηγές Άρτας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επταήμερες εκδηλώσεις, τις «Γιορτές Σέλτσου» για τα 500 γυναικόπαιδα που το 1804 έπεσαν από το μοναστήρι στον Αχελώο ποταμό για να γλιτώσουν από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά.

Τα γεγονότα αρχίζουν το χειμώνα του 1803 και τελειώνουν την άνοιξη του 1804. Στο Σέλτσο έχουν καταφύγει για προστασία 1150 αγωνιστές και γυναικόπαιδα κατ' άλλους 1400 με επικεφαλής την οικογένεια των Μποτσαραίων.

Οι Τούρκοι και Τουρκαλβανοί 8.000 τους επιτίθενται και στην άνιση μάχη και ανελέητη επίθεση κατακερματίζονται με επιζώντες μόνο 65 άτομα.

Όσοι τράπηκαν σε φυγή προτίμησαν να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού πέφτοντας στο βάραθρο του Πέτακα βάθους 400 μ. ή στα παγωμένα νερά Αχελώου, με αποτέλεσμα να γίνουν πανελλήνιο σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης