ΕΝΑ «ΜΙΚΡΟ ΔΡΑΜΑ» Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


...όπου το «μικρό», πάει για τη διάρκεια των ταινιών και το «δράμα», για την πόλη φυσικά.

Δεκαετίες τώρα, κάτι καλό χτίζεται «σα παν’», που λένε και στα χωριά μας και όπως κάθε ωραία ιστορία ξεκινάει με το «μια φορά κι έναν καιρό», έτσι κι εδώ, υπάρχει κάτι αντίστοιχο.



Το "once upon a time" του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μας πάει πίσω στο 1978, περίπου, όπου με στέγη την Δραμινή Κινηματογραφική Λέσχη πήρε σάρκα και οστά, χαίροντας άμεσης και ένθερμης ανταπόκρισης. Σύντομα, από μία γιορτή τοπικού χαρακτήρα εξελίχτηκε σε θεσμό που έχει μπολιάσει στη συνείδηση κάθε έλληνα σινεφίλ, όταν η κουβέντα πάει στις ταινίες μικρού μήκους. Τα κομβικά σημεία στην πολύχρονη πορεία του, είναι τρία.

Πρώτα, η στήριξη από τον Δήμο της πόλης όταν οι απαιτήσεις τού Φεστιβάλ άρχισαν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Λέσχης, αποδεικνύοντας την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα μιας υγιούς κοινωνίας. Στη συνέχεια, η αναγνώρισή του από την Πολιτεία στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου απέκτησε καταστατικό με την τότε Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Κάπου εδώ, όλοι ξεκινούν να αναφέρονται σ’ αυτό αποκαλώντας το, πλέον, θεσμό, κάτι που σήμαινε ότι όποια ταινία μικρού μήκους ήθελε να διαγωνιστεί στα Κρατικά Βραβεία, έπρεπε πρώτα να περάσει από το Φεστιβάλ. Πλέον, η αλληλεγγύη μετουσιώνεται σε ιδανικό timing, με τα σωστά πρόσωπα να είναι εκεί, τη σωστή στιγμή. Τέλος, από την ώρα που προστέθηκε σε αυτό και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, όποιος και να του έβαζε δίπλα την ταμπέλα «διεθνών προδιαγραφών», δεν θα έκανε πλάκα.

Το κύρος του θεσμού ανέβηκε, η αλληλεπίδραση Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών μέσω του θεμιτού ανταγωνισμού, μόνο ως ευχάριστη μπορούσε να χαρακτηριστεί και τα πάντα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Όσον αφορά το πώς επιλέγονται οι ταινίες και με ποιο τρόπο βραβεύονται, καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι γίνεται ένα αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» από τις αντίστοιχες Προκριματικές Επιτροπές που βλέπουν όλες τις ταινίες πολύ πριν αρχίσει το Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι δύο Κριτικές Επιτροπές, αυτή για το Εθνικό Τμήμα και αυτή για το Διεθνές Διαγωνιστικό.

Σε Εθνικό επίπεδο τα βραβεία ποικίλουν, μιας και δίνουν βάση και στα ντοκιμαντέρ, στους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, στους ξενιτεμένους αλλά και στους μαθητευόμενους, ενώ τα Διεθνή έχουν ξεχωριστές κατηγορίες για την καλύτερη ταινία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και Κινουμένου Σχεδίου.

Συμπεράσματα; Εφόσον κινούμαστε με γνώμονα το σινεμά και το mood παραμένει μόνιμα κινηματογραφικό, ο Master Yoda μπορεί να μας κατατοπίσει με τον τρόπο του: "Size matters not". Αφενός, για το ότι, καθημερινά, γυρίζονται «διαμάντια» μικρού μήκους τα οποία δεν χάνονται στην υπερπροσφορά που επικρατεί στις μέρες μας, τους δίνεται «βήμα» να προβληθούν και επιβραβεύεται η ικανότητα και το μεράκι που κρύβουν.

Αφετέρου, μία μικρή πόλη σαν τη Δράμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, μιας και κατάφερε με εμφατικό τρόπο να καταρρίψει τον κανόνα ότι «τα πάντα γίνονται στις μεγαλουπόλεις», δημιουργώντας με υπομονή και όρεξη κάτι που πολλοί - με περισσότερα μέσα και ευκολίες - θα ζήλευαν.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει, λοιπόν. Μέσα στις πολυάριθμες στάσεις του, για έκτη συνεχή χρονιά πατάει φρένο και στην Άρτα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας, η οποία σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Παλλάς φέρνουν στη μεγάλη οθόνη την 37η συνέχεια του Εθνικού και την 20η,αντίστοιχα, του Διεθνούς Διαγωνισμού του, στις 23 και 24 Μαρτίου.

Επιθυμία μας είναι η έκφραση της διάθεσης και όρεξης για δημιουργία, η αλληλεπίδραση μεταξύ μας με κοινό παρονομαστή το σινεμά και η επίτευξη ενός αλληλέγγυου κλίματος που θα μας βοηθήσει, όλους μαζί, να πετύχουμε όσα σκεφτόμαστε και όσα δεν έχουμε προλάβει να σκεφτούμε, και που ξέρετε, σε κάμποσα χρόνια μπορεί ένα αντίστοιχο κείμενο να γράφεται και για εμάς.

του Βασίλη Γκορόγια, μέλους της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας

 Link για την εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1548698365418087/

Link για το επίσημο site του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: http://www.dramafilmfestival.gr/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης