Τα βήματα για διαγραφή προστίμων


Με απλές και γρήγορες διαδικασίες μπορείτε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου να πληρώσετε παλαιές οφειλές, είτε καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό του αρχικού χρέους ή μέρος του, και να «σβήσετε» προσαυξήσεις και πρόστιμα σε ποσοστό μέχρι και 100%. 



Δεν χρειάζεται να υποβληθεί καμία αίτηση, απλώς ο φορολογούμενος, κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet, μπορεί να εκτυπώσει ένα έντυπο «Συγκεντρωτική εικόνα οφειλών εκτός ρύθμισης», στο οποίο εμφανίζονται όλες οι οφειλές του αναλυτικά ανά είδος (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.).

Με αυτό το έντυπο θα προσέρχεται στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. για να πληρώσει όποια οφειλή θέλει και όποιο ποσό θέλει. Τον υπολογισμό των προσαυξήσεων που θα διαγράφονται θα τον κάνει αυτόματα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ μετά την πληρωμή.

Χθες ξεκίνησε και η αποστολή σε οφειλέτες ειδοποιητηρίων που απευθύνονται κυρίως σε όσους έχουν και το μεγαλύτερο όφελος να μπουν στη ρύθμιση, δηλαδή οφειλέτες που έχουν φορτωθεί με πολλές προσαυξήσεις και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να θέλουν να απαλλαγούν από αυτές.

Οσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου και εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής, θα απαλλαγούν από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αντίστοιχα ποσοστά σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Ειδικότερα οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1 Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «Συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία αναρτήθηκε χθες στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γραφεία Ενημέρωσης Φορολογουμένων.

2 Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση «Απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος.
 
3 Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
 
4 Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει σε τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση «Απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.

Στο μεταξύ, σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Ετσι στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ προστέθηκαν ακόμα δύο «κλίμακες» και πλέον προβλέπονται τα εξής:

• Εκπτωση 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής.
• Εκπτωση 80% στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη έως και σε 36 δόσεις.
• Εκπτωση 70%, στη ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις.
• Εκπτωση 60% στην περίπτωση ρύθμισης σε 51 έως 72 δόσεις και
• Εκπτωση 50% στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη του σε 73 έως 100 δόσεις.

Η ρύθμιση θα είναι «ανοιχτή» για τους οφειλέτες έως τις 30 Απριλίου.

«ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ» ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Βελτιώσεις στον «προληπτικό» φόρο

Σε βελτιώσεις, αλλά όχι σε απόσυρση του άρθρου 21 που προβλέπει την επιβολή «προληπτικού» φόρου 26% στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με μη συνεργάσιμα κράτη ή με κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς προχώρησε η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στην αγορά.

Με τη νέα διάταξη θα απαλλάσσεται από τον φόρο η επιχείρηση που αποδεικνύει ότι κάνει «συνήθη συναλλαγή», ενώ το ποσό του φόρου θα επιστρέφεται στην επιχείρηση εντός τριμήνου αντί του 12μήνου που προέβλεπε η αρχική διάταξη.

Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, «στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου».

«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν? είσαι ελέφαντας, δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις όπου στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι το διάστημα που θα πρέπει να επιστραφεί ο φόρος μειώνεται στο 3μηνο αντί του 12μήνου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος προκάλεσε την οργή της αγοράς, κυρίως των μεγάλων βιομηχανιών, καθώς και του κόσμου της Ναυτιλίας, αφού στην αρχική του εκδοχή προέβλεπε φόρο επί της συναλλαγής που έχει μια επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρος, Βουλγαρία κ.ά.).

 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης