Με μεγάλη επιτυχία το αντάμωμα των Τζουμερκιωτών


-Υπήρξε πάρα πολύ κέφι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες 

Το πολύ μεγάλο κέφι και ο χορός ήταν τα χαρακτηριστικά στο αντάμωμα της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που έγινε στην Άρτα και στο ξενοδοχείο "Βυζαντινό" το Σάββατο 7.3.2015. (Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)




Ο πρόεδρος της Ένωσης παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή χρονιά είπε: '' Για μάς τους Τζουμερκιώτες η νέα χρονιά μπήκε με ένα πολύ καλό αλλά και ένα πολύ κακό γεγονός.

Το καλό γεγονός είναι η εκλογή του Τζουμερκιώτη πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα. Είναι μεγάλη τιμή για μας αφού ήταν μάλιστα και υποψήφιος στην Άρτα.

Είχαμε από την εποχή του Ιωάννη Κωλλέτη, από το Συρράκο, να δούμε πρωθυπουργό Ηπειρώτη και μάλιστα Τζουμερκιώτη. Πέρυσι , εδώ στο χορό μας, προσφωνώντας την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασλίλη, είπα πως θα με κολάκευε πάρα πολύ ως Τζουμερκιώτη να δω μια μέρα πρωθυπουργό από τα Τζουμέρκα..!!

Με πλησιάζει λίγο αργότερα ένας συμπατριώτης μας και μου είπε : Γιατρέ μου να προσέχεις τί λες γιατί μερικές φορές γίνεσαι γραφικός !! Γιατί είπες πως θέλεις πρωθυπουργό Τζουμερκιώτη ;; Δεν το ξέρεις πως εμάς δεν μας αφήνουν οι Πελοποννήσιοι για να δούμε αυτό το καλό ;;

Να όμως που "άλλαξε ο τροχός" και βγήκε πρωθυπουργός με καταγωγή από τα Τζουμέρκα ! Για να μην θεωρηθεί ότι το βλέπουμε ρουσφετολογικά το γεγονός αυτό, εμείς θέλουμε να πάρουν τα Τζουμέρκα και η 'Ήπειρος γενικότερα την θέση που τους ανήκει, δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο . Δεν θέλουμε όμως να μας παραμελούν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλουμε η Ήπειρος να είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης.


Έβλεπα για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια την Ήπειρο, που όπως είπα είναι φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, να παίρνει λιγότερες επιχορηγήσεις από την Κρήτη , παρόλο που η Κρήτη έχει λιγότερο πληθυσμό από την Ήπειρο και φυσικά είναι πολύ πιο αναπτυγμένη. Το δυσάρεστο γεγονός είναι πως το γεφύρι της Πλάκας, το στολίδι των Τζουμέρκων , η Ακρόπολη των Τζουμέρκων θα έλεγα, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου και έπεσε.

Για μας το γεφύρι αυτό είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας , το δείγμα της μοναδικής Τζουμερκιώτικης τέχνης των πετράδων . Μας λένε οι υπεύθυνοι πως φταίει ο κακώς καιρός . Εμείς τους απαντάμε πως φταίνε αυτοί που είχαν "τον κακό τους τον καιρό"! Χρόνια τώρα φωνάζουμε πως τα βάθρα είναι κούφια από κάτω και κινδυνεύει να πέσει το γεφύρι, υπάρχουν μάλιστα και οι φωτογραφίες που το δείχνουν!

Το γεφύρι άντεξε τις πλημμύρες και τα ορμητικά νερά του Αράχθου για 150 χρόνια, άντεξε τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, σώθηκε από το φράγμα, αλλά δεν σώθηκε από την αδιαφορία των υπευθύνων !! Για περισσότερο από 5 χρόνια οι μελέτες αναστύλωσης του γεφυριού ήταν χαμένες μέσα στα γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Τώρα που έπεσε τις βρήκαν αλλά είναι πλέων αργά !!


Το ευχάριστο όμως είναι πως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανέλαβε να μας κάνει την μελέτη της ανακατασκευής και ο Νίκος Λούλης θα δώσει τα χρήματα. Είναι ο εγγονός του Λούλη που το 1863 είχε δώσει τα χρήματα για να γίνει το γεφύρι. Του έπεσε λέει βαρύ το φορτίο από τον παππού του και δεν θέλει να μείνει το γεφύρι μέσα στο ποτάμι. Ο Λούλης είναι η 7η γενιά των μυλωνάδων και κατάγεται από την Αετοράχη του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων.

Θα πρέπει όμως με την ευκαιρία της ανακατασκευής του γεφυριού της Πλάκας να βοηθηθούν και οι γείτονες συμπολίτες μας του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη να ανακατασκευάσουν και αυτοί την επίσης ιστορική γέφυρα Κοράκου. Όπως πονάμε εμείς τώρα το γεφύρι της Πλάκας, έτσι πονάνε και αυτοί για περισσότερο από 70 χρόνια για τη γέφυρα Κοράκου .


Νομίζω πως μια μικρή παραλλαγή της μελέτης για τη γέφυρα της Πλάκας θα είναι ιδανική και τη γέφυρα Κοράκου. Ελπίζω το Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μην έχει πρόβλημα να κάνει και αυτή τη μελέτη. Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω όλους εσάς πού για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζεται με την συμμετοχή σας αυτή την όμορφη εκδήλωση.

 Τώρα που η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει όλες τις αρχές και τις αξίες , θεωρούμε πως η διατήρηση του πολιτισμού μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη !! Για μας δε τους Τζουμερκιώτες ο πλούσιος πολιτισμός μας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό προϊόν για την ανάπτυξη τις περιοχής μας!

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο μοναδικούς δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων πού είχαν το θάρρος της γνώμης και ψήφησαν υπέρ της πρότασής μας για να είναι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων συνδιοργανωτής αυτής της εκδήλωσης.


Για όσους δε απέρριψαν την πρόταση αυτή με το σκεπτικό πως θα πρέπει η εκδήλωση αυτή να γίνεται μέσα στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων , θέλω να τους πω, πως δεν είναι κακό τώρα το χειμώνα, να κάνουμε και μία εκδήλωση στην Άρτα όπου είναι η πόλη πού κατοικούν πάρα πολλοί Τζουμερκιώτες.

Από το χωριό μου για παράδειγμα, το Δίστρατο , είναι περισσότεροι αυτοί πού μένουν στην Άρτα από αυτούς που μένουν στο χωριό, το ίδιο ισχύει και για τους Μελισσουργούς, τα Θεοδώριανα και γενικότερα για όλα τα χωρία μας.

Έχουν νομίζω και αυτοί την απαίτηση και το δικαίωμα να έχουν μία εκδήλωση κοντά τους. Αλλά και να θέλαμε να γίνει η εκδήλωση αυτή σε ένα από τα χωριά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, δεν υπάρχει κανένας χώρος που να έχει τα πλεονεκτήματα που θέλουμε. Συγκεκριμένα, όλες οι αίθουσες είναι μικρές (120-140 άτομα) .


Η Ένωση των Συλλόγων αποτελείτε από 23 Συλλόγους και Αδελφότητες. θέλουμε μια αίθουσα τουλάχιστον 300 ατόμων, δεν είναι σωστό να μείνουν κάποιοι απέξω. Δεν νομίζω όμως να έχουν παράπονο από μας οι τοπικοί επιχειρηματίες αφού το καλοκαίρι, που μας ευνοεί ο καιρός, κάθε μέρα κάνουμε εκδηλώσεις στα χωριά μας!

Να θυμίσω τέλος πως ο Γιάννης Κουτσούμπας , ο ιδιοκτήτης του " Βυζαντινού" όπου κάνουμε την εκδήλωση , είναι Τζουμερκιώτης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ πού μας φιλοξενεί για 3η χρονιά σε αυτόν εδώ τον όμορφο και άνετο χώρο. Τελειώνοντας ήθελα να ευχαριστήσω την Εύη Ζανίκα που αν και δεν είναι Τζουμερκιώτισα μας βοήθησε πάρα πολύ στη σημερινή εκδήλωση.


Χαιρετισμό έκανε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κος Φώτης Χαχούλης, που μεταξύ άλλων είπε πως ήταν λανθασμένη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην είναι συνδιοργανωτής αυτής της όμορφης εκδήλωσης, ο ίδιος δε έλειπε την ημέρα εκείνη.


Το γλέντι ξεκίνησε με το χορευτικό του Εργατικού Κέντρου Άρτας με χοροδιδάσκαλο τον λαογράφο Σπύρο Νεραϊδιώτη. Υπήρξε πάρα πολύ κέφι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Παρευρέθησαν: ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Φώτης Χαχούλης , οι αντιδήμαρχοι Δήμου Αρταίων Νίκος Λιόντος και Χάρης Παπάζογλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λεωνίδας Γκόρος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Λεωνίδας Τσίπρας, ο Δ/ντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Άρτας Παύλος Στασινός, ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Γιώργος Παππάς, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων: Ροδαυγής Χρήστος Σταύρου, Κυψέλης Γιώργος Παπαιωάννου, Κ. Καλεντίνης Γεωργία Τσιγαρίδα. Από την Ανεμορράχη η γεν. γραμματέας Βάσω Τσιάπαλη. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της περιφερειακής ενότητας Άρτας Γιάννης Τσιρώνης. Ο εκδότης του περιοδικού Ήπειρος άπειρος χώρα Γιώργος Βασιλείου.

 Άλλες φωτογραφίες
















Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ10 Μαρτίου 2015 στις 7:56 μ.μ.

    Μαζι μέ τα συγχαριτήρια μας για την επιτυχία του χορού της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που έγινε στην Άρτα και στο ξενοδοχείο "Βυζαντινό" το Σάββατο 7.3.2015 εκφραζουμε την χαρά μας και τις ευχαριστίες μας για την τοποθέτηση του φίλου μας του Γιατρού του κ. Αντώνη Κοντού Προέδρου της Ενωσης για την συμπαράστασή του στο αίτημα μας για την αναστήλωση τοη θρυλικής γέφυρας Κοράκου μαζί με την γέφυρα της Πλάκας. .Με ενδιαφέρον διαβάσαμε παραπάνω για την πρότασή του να προχωρήσει το Μετσόβειο πολυτεχνείου και την Μελέτη για την Γέφυρα κοράκου παράλληλα με την μελέτη της γέφυρας της Πλάκας .Θα ήταν ευχής έργον μια τέτοια εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης