Πειράματα διαστημικής μικροβιολογίας στο ΑΠΘ

Από αριστερά προς δεξιά: Δάφνη Δημακοπούλου-Παπάζογλου, υπ. διδάκτωρ, Μυρσίνη Κακαγιάννη, υπ. διδάκτωρ, Ζαφειρώ Ασπρίδου, υπ. διδάκτωρ, και Κώστας Κουτσουμανής, αν. καθηγητής ΑΠΘ και επιβλέπων

Η ερευνητική ομάδα επελέγη με βάση την πρότασή της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA)

Τη συμπεριφορά βακτηρίων σε συνθήκες που προσομοιάζουν το περιβάλλον πλανητών με βαρύτητα ως 20 φορές μεγαλύτερη από τη Γη θα μελετήσει η ομάδα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!» της ESA.
 

«Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δίνει τη δυνατότητα σε τέσσερις ομάδες φοιτητών από όλη την Ευρώπη να πραγματοποιήσουν πειράματα υπερ-βαρύτητας στις εγκαταστάσεις του Large Diameter Centrifuge που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαϊκ της Ολλανδίας» λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του ΑΠΘ αναπληρωτής καθηγητής κ.  Κωνσταντίνος Κουτσουμανής.

Εφέτος επελέγη με βάση την πρόταση που κατέθεσε η ομάδα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του ΑΠΘ, η οποία αποτελείται από τις τρεις διδακτορικές φοιτήτριες Ζαφειρώ Ασπρίδου, Μυρσίνη Κακαγιάννη και Δάφνη Δημακοπούλου-Παπάζογλου υπό την επίβλεψη του κ. Κουτσουμανή.

Μάλιστα η επιλογή αποτελεί σημαντική διάκριση για το ΑΠΘ αφενός γιατί η ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην καμπάνια αυτή καταθέτοντας την πρότασή της και αφετέρου γιατί μόνο τέσσερις ομάδες από όλη την Ευρώπη επιλέγονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στην καμπάνια. «Η επιλογή της ομάδας μας στην καμπάνια αυτή μάς έδωσε χαρά καθώς αποτελεί σημαντική διάκριση αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλη πρόκληση για εμάς» σχολιάζει ο κ. Κουτσουμανής.

Οι μικροοργανισμοί σε πλανήτες μεγαλύτερους από τη Γη

«Η ομάδα θα μελετήσει τη συμπεριφορά μικροοργανισμών σε συνθήκες βαρύτητας ως και 20 φορές μεγαλύτερης από αυτήν της Γης. Συγκεκριμένα θα μελετηθεί η επίδραση της έκθεσης σε συνθήκες υπερβαρύτητας σε χαρακτηριστικά των βακτηρίων όπως η θερμοαντοχή και η κινητικότητα τόσο σε φαινοτυπικό όσο και σε μοριακό επίπεδο» περιγράφει ο κ. Κουτσουμανής.

Σημειώνει επίσης ότι «τα αποτελέσματα αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση και στη διεύρυνση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών σχετικά με την αντοχή τους σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την παθογένειά τους καθώς κάτι τέτοιο μελετάται για πρώτη φορά. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα τα ευρήματα της μελέτης αυτής να οδηγήσουν στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή εμπλοκή στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα».

Η ιδέα της πρότασης που κατατέθηκε υπήρχε εδώ και καιρό και η τελική προετοιμασία δεν χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το πρώτο βήμα ήταν η κατάθεση και η επιλογή της ομάδας μας, αλλά απαιτείται προσεκτική προετοιμασία του πειράματος που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Στη φάση αυτή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των πειραμάτων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται πειράματα σε συνθήκες βαρύτητας που απαντούν στην επιφάνεια της Γης» λέει ο κ. Κουτσουμανής.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων η ομάδα υποστηρίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης και από εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις του LCD.

Τα μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου European Low Gravity Research Association (ELGRA) θα είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη σε ό,τι αφορά τη μικροβαρύτητα και την έρευνα της υπερβαρύτητας.
 
 Κωνσταντάτου Ελένη
 tovima.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ