Ούτε στα μισά, η απογραφή της θαλάσσιας ζωής

Τo δελφίνι Sousa sahulensis της Αυστραλίας αναγνωρίστηκε ως νέο είδος μόλις πέρυσι

Τέσσερα νέα είδη την ημέρα ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια του 2014 οι βιολόγοι

Στη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450. 

Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν.

Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών (WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει 1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω στα 18.000 είδη ψαριών.


Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς.

Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα Littorina saxatilis.

Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα στο πρακτορείο Reuters, ο Γιαν Μες, διευθυντής του βελγικού Ινστιτούτου της Φλάνδρας όπου έχει έδρα το WoRMS, επισήμανε ότι πολλά από τα εκατοντάδες χιλιάδες είδη που εκτιμάται ότι παραμένουν άγνωστα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν πριν καν τα ανακαλύψουμε.

«Η βαθιά θάλασσα έχει εξερευνηθεί πολύ λίγο μέχρι σήμερα» είπε.

Επισήμανε ακόμα ότι η θαλάσσια ζωή έχει μεγάλη αξία για την οικονομία και την ιατρική -οι σπόγγοι και τα μαλάκια για παράδειγμα έχουν δώσει νέα αντικαρκινικά φάρμακα.

Νέα οφέλη θα μπορούσαν να έρθουν από την εξερεύνηση υποθαλάσσιων ηφαιστείων και υδροθερμικών φρεατίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θερμοανθεκτικών υλικών.

Βαγγέλης Πρατικάκης
 tovima.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ