Τι περιμένει η Ελλάδα...


Τι θα δώσουμε και τι ελπίζουμε να πάρουμε

Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια πραγματικά κρίσιμη συνάντηση που θα έχει απόψε στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, αλλά και με τους επικεφαλής των δυο ισχυρών πόλων της Ευρώπης, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή την συνάντηση αλλά και στην συνέχεια στην συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ με ειλικρινή πρόθεση και με την διάθεση να πετύχει μια συμφωνία γνωρίζοντας ότι μια συμφωνία έχει στοιχεία που παίρνεις αλλά και δίνεις.

Αυτό δηλαδή που θα αξιώσει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στις δυο κρίσιμες συναντήσεις είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος θα αφορά και τις δυο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Ελλάδας και πριν το ραντεβού που θα έχει κατά μόνας ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα στάδιο διαπραγμάτευσης πριν την διμερή συνάντηση κι αυτό για να υπάρχουν παρουσίες, όπως του Ολάντ και του Γιούνκερ οι οποίες θα παίξουν εξισορροπητικό ρόλο.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι η Μέρκελ αλλά και ο Σόιμπλε, προκειμένου να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο είναι πιθανό να ήταν αποφασισμένοι να εμφανίσουν μια σκληρή εικόνα απέναντι στην Ελλάδα στο ραντεβού της Δευτέρας.

Αν δεν κάνουν έστω και προσπάθεια να συντρίψουν την κακή Ελλάδα τότε θα ήταν ανακόλουθοι απέναντι σε ένα ακροατήριο το οποίο έχει συνηθίσει να ακούει πόσο έχει στηρίξει με κόπο και πόνο τους "κακούς και τεμπέληδες Έλληνες οι οποίοι χρόνια κατταχρώνταν τα χρήματα των τίμιμων γερμανών φορολογούμενων.

Τι περιμένει η Ελλάδα - Τι θα δώσουμε και τι ελπίζουμε να πάρουμε

Δυο είναι τα σενάρια για το τι θα αποφασισθεί απόψε στις Βρυξέλλες όταν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντάισελαμπλουμ και Ντράγκι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Σύμμφωνα πάντα με πληροφορίες του Newsit, η μια εκδοχή, η απευκτέα, είναι οι Γερμανοί να επιμείνουν στην γραμμή Σόιμπλε η οποία λέει: «δεν ακούμε τίποτα, θα κάνετε την αξιολόγηση, θα ολοκληρώσετε το Μνημόνιο αυτό που υπάρχει και όχι κάτι καινούριο και βλέπουμε. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα αν δεν ολοκληρώσετε το Μνημόνιο και δεν πάρετε σκληρά και βαριά μέτρα.»

Η άλλη εκδοχή που είναι και αυτή που οδηγεί στον έντιμο συμβιβασμό είναι αυτή που λέει ότι θα αποφασισθεί ένα νέο πρόγραμμα, κάτι πιο ήπιο από το τρέχον, το οποίο μπορεί και να βαφτισθεί και απόψε.

Σε αυτη τη νεα συμφωνία περιλαμβάνονται παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Θα πούμε ότι το τρέχον πρόγραμμα τρέχει όπως έχει και πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποιο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, θα έχει νέους όρους και στόχους, δεν θα λέγεται Μνημόνιο και θα έχει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που ζούμε.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι έχουμε αυτή τη νέα συμφωνία και θα περιλαμβάνει:
Φορολογικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η χώρα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μέσω φόρων οι οποίοι θα γεμίζουν τα ταμεία του κράτους.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα διατηρηθεί για ακόμα έναν χρόνο. Αυτό, θα είναι δύσκολη άσκηση για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά οι δανειστές θα το απαιτήσουν αφού είναι από τα σίγουρα μέτρα που θα γεμίζουν τα ταμεία με σχεδόν 3 δισ.

Επίσης, θα ζητηθεί να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές θα είναι ανυποχώρητοι ειδικά στο θέμα των αεροδρομίων. Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει το εξής: να δώσουν όσοι έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό κάτι παραπάνω.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσα θα αποφασισθούν απόψε θα αποτυπωθούν όλα στο χαρτί, αφήνοντας πίσω την προβληματική «δημιουργική ασάφεια», ενώ μοιραία για την κυβέρνηση Τσίπρα η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης