Βαλαβάνη: Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις


ΔΕΝ ΘΑ «ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ» ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα. 




Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η κ. Βαλαβάνη, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να αναρτηθεί εντός του Σαββατοκύριακου στη Διαύγεια, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ'αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού.

Προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.

Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο ΦΠΑ η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άμεσα στο πλάνο της κυβέρνησης αλλαγές στον ΦΠΑ, αποκλείοντας αύξηση φόρων σε τσιγάρα-ποτά, ενώ για το φόρο ακινήτων ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να ανησυχεί η μεσαία τάξη».

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, σημείωσε, «η μεσαία τάξη δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα φορολογηθεί υψηλότερα» ενώ τόνισε ότι άποψή της είναι πως δεν πρέπει να φορολογηθούν «τα χωράφια».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεσα στο πλάνο της κυβέρνησης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά. "Υπάρχει ήδη 89% επιβάρυνση στο τσιγάρο, δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο", υπογράμμισε.

Για την φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που θα πιάσουν τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο, ανέφερε.

 imerisia.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ