«Προτάσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ο.Τ.Α.»

 
O Δήμος Αρταίων προτείνει ρύθμιση των οφειλών με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100- απαλλαγή έως 80% και ελάχιστη δόση τα 50€

Ο Δήμος Αρταίων. κατανοώντας τις πρωτόγνωρες αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει  η χώρα μας τα τελευταία χρόνια που είχαν σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη συσσώρευση σημαντικών οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους Ο.Τ.Α.,... 



...και  αναγνωρίζοντας τόσο τη δυσχερή θέση των οφειλετών όσο και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν προτείνει, με έγγραφο που απέστειλε στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, στην ΚΕΔΕ και κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του Νομού Άρτας,  την επαναφορά των διατάξεων του άρθ. 51 του Ν. 4257/2014 με τις οποίες ρυθμίζονταν πάσης φύσεως οφειλές προς τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. .

Ειδικότερα προτείνεται η επαναφορά του αρθ. 51 του Ν. 4257/2014 όπως ακριβώς ίσχυε με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, δηλαδή να περιλαμβάνει οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 28-2-2015 ή μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωμάτων ,καθώς επίσης και των οφειλών από εισφορά γης που ταλανίζουν πολλούς δημότες μας.

Στη ρύθμιση θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να υπάγονται και οφειλές που είχαν υπαχθεί σε προγενέστερη ρύθμιση , ακόμη και την ίδια, που για κάποιο λόγο απωλέσθηκαν. Επίσης να μην απαιτούνται δικαιολογητικά για την υπαγωγή στη ρύθμιση , γεγονός που θα καθιστούσε δυσχερή τη ένταξη των δημοτών μας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται ρύθμιση με μέγιστο όριο τις 100 δόσεις, ανάλογα την περίπτωση οφειλής και απαλλαγή από 30% έως και 80% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και των αναλογούντων προστίμων.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της κατώτερης δόσης προτείνεται να είναι 50,00 €, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία και οι  δημότες που οφείλουν μικρά ποσά .

Κατά τα λοιπά προτείνεται να ισχύσουν ως έχουν τα διαλαμβανόμενα στις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου με τα ευεργετήματα και τους περιορισμούς του, με μόνη διεύρυνση στον αριθμό των καθυστερημένων συνεχών δόσεων σε δύο αντί μίας προκειμένου να μην απωλέσει κάποιος τη ρύθμιση και επίσης η δυνατότητα αυτή να παρέχεται παραπάνω της μίας φοράς το χρόνο.

Τέλος ο Δήμος Αρταίων, θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει ευρύ χρονικό διάστημα εφαρμογής, τουλάχιστον 6 μηνών και να επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας , ο Δήμος Αρταίων θεωρεί ότι οι παραπάνω προτάσεις, εφόσον ληφθούν υπόψη θα συμβάλλουν θετικά στην διευθέτηση του προβλήματος της χρόνιας συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, καθώς καθίσταται αναγκαία η  επανεξέταση και επικαιροποίηση ενός  νομοθετικού πλαισίου ευνοϊκού προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ