ΠΑΣΟΚ: Προκαταρκτική εξέταση για την "τρύπα" στο ταμείο


Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε το 2013, έπειτα από καταγγελία που αφορούσε στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.



Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί που βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής ζητούσε ακόμη από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει «αν προτίθεται να στείλει στην εισαγγελία έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων και υπό το ερώτημα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης των πρωταγωνιστών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι όποιοι εμπλεκόμενοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους δια της οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεούται - κατά Συνταγματική επιταγή - να απέχει της εξέτασης υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών και για τις οποίες αρμόδιες να αποφανθούν καθ΄ολοκληρία είναι οι ως άνω αρχές που έχουν επιληφθεί» απαντά ο υπουργός.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το άρθρο 87 του Συντάγματος τα δικαστήρια συγκροτούνται από δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και υπόκεινται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Στο ερώτημα αν θα ελεγχθούν επισταμένα (τραπεζικοί λογαριασμοί, φορολογικές δηλώσεις, πόθεν έσχες) όσοι διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων από το 1996 και μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά στον κ. Νικολόπουλο ότι αρμόδια είναι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και γι΄ αυτό η ερώτηση θα κοινοποιηθεί εκεί.

Τί είχε δείξει το πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε στον Τύπο, το πόρισμα που είχε γίνει κατ' εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, από πέντε ιδιωτικές εταιρείες, έδειξε "τρύπα" 114,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον προϋπολογισμό του κόμματος, χωρίς για το ποσό αυτό να υπάρχουν παραστατικά.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ είχαν αναφέρει στην Eφημερίδα των Συντακτών ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες με έγκριση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου.

Άλλες 800.000 ευρώ εμφανίζονται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου. Δαπάνες ύψους 1,5 εκ. ευρώ φέρονται να αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία είχε διατελέσει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιπποκράτους, όπου ήταν αρμόδια για τις μετακινήσεις και τις αποστολές του πρώην προέδρου και των κομματικών στελεχών. Οι αποστολές αυτές φαίνεται να κόστισαν 53,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς εντοπίστηκαν 45.000 αεροπορικά εισιτήρια μόνο για ένα χρόνο.

Σημειώνεται πως παρά τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς το ΠΑΣΟΚ λάμβανε δάνεια από τράπεζες.



   nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ