Και υπόθεση με τον Δήμο Αρταίων είχε ο Γ. Κατρούγκαλος


- Του ανατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ το 2013 επί Γ. Παπαλέξη 
- Τροποποιήθηκε η σύμβαση πριν λίγες ημέρες επί Χ. Τσιρογιάννη και αντικαταστάθηκε από την κα Κατερίνα Λαϊνά

Και με την Άρτα είχε σχέσεις ο Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Ηχώ της Άρτας".


Μετά τα Κυριακάτικα δημοσιεύματα –και συγκεκριμένα της εφημερίδας ΒΗΜΑ- που ανακίνησε θέμα με διάφορες εργατικές και άλλες διαφορές που αναλάμβανε ο κ. Κατρούγκαλος, ακούγονταν εντόνως σε πολιτικούς κύκλους, ότι υπόθεση στον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, έχει αναθέσει και ο Δήμος Αρταίων.

Πραγματικά πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν πως μια υπόθεση σχετικά με τον κ. Κατρούγκαλο, είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων και μάλιστα στην πρόσφατη Συνεδρίασή του. Πιο συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας (Τετάρτη 18 Μαρτίου) υπήρξε απόφαση για την τροποποίηση προηγούμενης σύμβασης-ανάθεσης στον κ. Κατρούγκαλο, που είχε συναφθεί επί Δημαρχίας Γιάννη Παπαλέξη.

Πράγματι μετά την πλήρη αναζήτηση των στοιχείων, ο Δήμος Αρταίων είχε από το 2013 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου –σε έκτακτη συνεδρίαση- αναθέσει στο γραφείο του συνταγματολόγου την σημαντική υπόθεση που είχε εντόνως απασχολήσει τότε την περιοχή του νομού της Άρτας αναφορικά με την αποδυνάμωση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας του νομού μας, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης είχαν μετακινηθεί δυο νευραλγικά τμήματα (Δικαστικό και Ελέγχου) στην αντίστοιχη της Πρέβεζας, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες αλλά και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων και των επαγγελματιών της Άρτας.

Το θέμα είχε απασχολήσει το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων, όταν και ομόφωνα αποφάσισε την προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναθέτοντας την υπόθεση αυτή στον κ. Κατρούγκαλο με αριθμό Απόφασης 252/2013 και θέμα «Περί ασκήσεως ή μη αιτήσεως ακυρώσεως και αναστολής ενώπιον Συμβουλίου Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της ΔΟΥ Άρτας και ένταξή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας».

Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και με μόνο θέμα την ανάθεση της υπόθεσης αυτής αφού όπως αναφέρουν τα πρακτικά «Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάνθηκε υπέρ του κατεπείγοντος της συνεδρίασης καθότι θίγονται άμεσα τα συμφέροντα των πολιτών, επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του Νομού Άρτας».

Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της 26ης Ιουνίου, υπήρξε ενημέρωση για την υπόθεση στους Δημοτικούς Συμβούλους από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας κ. Μπάσιο, ο οποίος «ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τις επιπτώσεις στους πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Άρτας η αναστολή λειτουργίας τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της ΔΟΥ Άρτας και η ένταξή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας.

Επίσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι προτείνουν να αναλάβει την εκπόνηση των αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής καθώς και την εκπροσώπηση του Δήμου Αρταίων ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιας και είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου και έχει χειριστεί πολλές παρόμοιες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, η γνώμη του οποίου έχει ήδη ζητηθεί και ο οποίος αποδέχεται τον χειρισμό της υπόθεσης».

Η απόφαση που λήφθηκε ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο «Ορίζει δικηγόρο και παρέχει την ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα στον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για την κατάθεση των ανωτέρω αιτήσεων και να παραστεί και εκπροσωπήσει το Δήμο Αρταίων κατά την μέλλουσα να προσδιοριστεί δικάσιμο ή σε κάθε μετ' αναβολή δικάσιμο ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας (...) Καθορίζει την αμοιβή του δικηγόρου στο ποσό των 2.800,00 ευρώ με ΦΠΑ, (...) Αναθέτει κάθε παραπέρα ενέργεια στον κ. Δήμαρχο. Τελικά, όπως φαίνεται η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστέρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο κ. Κατρούγκαλος ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως δείχνουν τα πρακτικά της Τετάρτης 18 Μαρτίου, η ανάθεση που είχε αποφασιστεί για τον κ. Κατρούγκαλο, συζητήθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο καθότι ζητήθηκε από 25-2-2015 με φαξ της κα Κατερίνα Λαϊνά η τροποποίησή της και η αντικατάσταση του κ. Κατρούγκαλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα, ορίζοντας πλέον ως πληρεξούσιους δικηγόρους τις κ.κ. Λαµπρινή Μπρέστα και Λαϊνά Κατερίνα, προκειµένου να εκπροσωπήσουν το Δήµο σε υπόθεση που αφορά την άσκηση ή µη αίτησης ακύρωσης και αναστολής ενώπιον Συµβουλίου Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για την αναστολή λειτουργίας τµηµάτων ελέγχου και δικαστικού της ΔΟΥ Άρτας και ένταξή του στη ΔΟΥ Πρέβεζας αντί του Δικηγόρου κου Κατρούγκαλου καθώς πλέον τελεί σε αναστολή από τα δικηγορικά του καθήκοντα», ενώ βάση της νέας απόφασης υπάρχει προσδιορισμός στο οικονομικό αντικείμενο και όπως αποφασίστηκε αυτό ορίζεται πλέον στα 982 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%.

ixotisartas.gr

Η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την υπόθεση του υπουργού κ. Κατρούγκαλου στο Δήμο Αρταίων, ο Δήμος αναφέρει τα εξής:

Σας γνωρίζουμε ότι δυνάμει της υπ' αριθμ. 252/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, ορίσθηκε δικαστικός πληρεξούσιος του Δήμου ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, προκειμένου να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής κατά της υπουργικής απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Άρτας και ένταξή τους στη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας.

Λόγω όμως της υπουργοποίησής του, ο κ. Κατρούγκαλος τελεί σε αναστολή από τα δικηγορικά του καθήκοντα και ως εκ τούτου δεν δύναται να παρίσταται ενώπιον των δικαστηρίων, όπως μας ενημέρωσε με έγγραφό του την 25η Φεβρουαρίου 2015.

Ο Δήμος Αρταίων με την υπ' αριθμ. 6862-2/3/2015 απόφαση του Δημάρχου Αρταίων, προέβη σε αντικατάσταση του κ. Κατρούγκαλου και την ανάθεση της υπόθεσης σε συνεργάτες του γραφείου του και συγκεκριμένα στην κα. Λαμπρινή Μπρέστα και στην κα. Λαϊνά Κατερίνα, με σκοπό να διεκπεραιώσουν την υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου Αρταίων.

Προς διασφάλιση της πλήρους νομιμότητας της ενέργειας το θέμα ήλθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο την 18η Μαρτίου 2015 (αρ. απόφασης 105/2015) και ο καθορισμός της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής έγινε με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 281 Ν. 3463/2006 και στον Κώδικα Δικηγόρων Ν. 4194/2013 (Φεκ 208/τ.Α/27-9-2013) όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4205 (ΦΕΚ 242/τ.Α/6-11-2013).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης