8 Μαρτη 2015: Το Εργατικό Κέντρο Άρτας και ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ γιόρτασαν τη μέρα της Γυναίκας


Στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του δήμου Αρταίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για τη Γυναίκα από το Εργατικό Κέντρο Άρτας και το Σύλλογο Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ.



«Τιμάμε σήμερα την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τιμώντας την γυναίκα του μόχθου και του αγώνα και ενώνουμε για άλλη μια φορά τη φωνή μας, γυναίκες και άντρες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Παίρνουμε τη σκυτάλη του αγώνα από τις ράφτρες και τις υφάντρες της Ν. Υόρκης, που στις 8 του Μάρτη του 1857, σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους. Διεκδικούσαν λιγότερες ώρες στο εξαντλητικό ωράριο, ίσο μισθό για την ίση δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες.

Εκείνος ο αγώνας υπήρξε επίσης ορόσημο γιατί σηματοδότησε ότι δεν υπάρχει αγώνας που να μην απαιτεί θυσίες αλλά και που να μην έχει θετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της κοινωνίας, στη θέση των εργαζομένων. Σηματοδότησε επιπλέον την ανάγκη για την πάλη του σήμερα, μας δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για την απελευθέρωση μας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.»

Αυτά τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Άρτας Γιάννης Γάλλιος. Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στον αγώνα των Γυναικών του τότε και του σήμερα σημείωσε ότι:


«Σήμερα 158 χρόνια μετά, μας ζητούν να συμβιβαστούμε με "αξιοπρέπεια" στη μισή ζωή με τσακισμένα δικαιώματα. Να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις, που μας πήραν πίσω τη περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους. Να αποδεχτούμε την περικοπή του επιδόματος τοκετού για όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο.

Να ξεχάσουμε την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας τα επιδόματα ανεργίας και να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης».

Σήμερα όπου οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη έχουν απογειώσει την παραγωγικότητα της εργασίας και όλοι μας γυναίκες και άντρες μπορούμε να έχουμε μια σταθερή και μόνιμη δουλειά, μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, με ελεύθερο χρόνο για τις γυναίκες και τις οικογένειες τους, που θα τον διαθέτουν στην κοινωνική δράση, σε πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες για να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και ανάγκες τους.

Η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα, με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να ξανακερδίσουμε κατακτήσεις που χάσαμε, να αποσπάσουμε νέες.».


Στη συνέχεια μίλησε η Μαρία Κικιώνη πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου της ΟΓΕ και αναφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκα .

Επισήμανε την κατάσταση της υγείας για τη γυναίκα σήμερα, την έλλειψη φροντίδας, Νοσοκομείων, φαρμακευτικού υλικού, εξετάσεων και τόνισε ότι «Θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε περιοχή της χώρας μας, με διαμόρφωση αιτημάτων και διεκδικήσεων, συσπείρωση και δραστηριοποίηση των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Προσανατολιζόμαστε ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, αναδεικνύοντας τις περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις, το κόστος του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, τη διεκδίκηση της επαναφοράς του επιδόματος τοκετού, τις ελλείψεις στις παροχές που αφορούν τη μητέρα και το παιδί.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, διεκδικούμε αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρόνοια, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε πληρωμής για Υγεία - φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν».


Έγινε απαγγελία ποιημάτων από γυναίκες μέλη της ΟΓΕ και η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από το γυναικείο τμήμα του Εργατικού κέντρου Άρτας.

Χοροί και τραγούδια της Ηπείρου αφιερωμένα στη γυναίκα μάνα, στη γυναίκα της ξενιτιάς, στην υπερήφανη γυναίκα Ηπειρώτισσα, στην Ηπειρώτισσα του μόχθου και του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης