475 εκατομμύρια για την Ήπειρο της επόμενης εξαετίας…


Μεγάλο το στοίχημα, πολλές οι προκλήσεις κι οι δυσκολίες 

Με αφετηρία τα 475 εκατομμύρια ξεκινά ο σχεδιασμός για την Ήπειρο της νέας εξαετίας. Πρόκειται για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα προηγήθηκαν, όπως άλλωστε και ολόκληρο το νέο ΕΣΠΑ.



Είναι το πρώτο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε εκ του μηδενός από την αιρετή Περιφέρεια, καθώς αυτό που κλείνει το παρέλαβε από το κράτος.

Το βασικό του χαρακτηριστικά είναι τα περιορισμένα κονδύλια για έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα τα οδικά δίκτυα. Η μερίδα του λέοντος κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, θα κατευθυνθεί σε αυτό που ονομάζεται «έξυπνη εξειδίκευση», γεγονός που κάνει τα πράγματα εξαιρετικά πιο δύσκολα από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Το νέο ΠΕΠ Ηπείρου εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα συζήτησης.

Διαρθρώνεται σε επτά άξονες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ουσιαστικοί καθώς οι άλλοι δύο αφορούν σε τεχνική βοήθεια.

- Ο πρώτος άξονας του προγράμματος με προϋπολογισμό 43,1 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και περιλαμβάνει την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων.
- Ο δεύτερος άξονας, με προϋπολογισμό 130,8 εκατομμύρια αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
- Ο τρίτος άξονας, με προϋπολογισμό 73,3 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση υποδομών στον τομέα των μεταφορών.
- Ο τέταρτος άξονας, με προϋπολογισμό 28,9 εκατομμύρια αφορά στην ενίσχυση των υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, με βασικές κατευθύνσεις την καταπολέμηση της φτώχειας και τις επενδύσεις στην εκπαίδευση.
- Ο πέμπτος άξονας, με προϋπολογισμό 41 εκατομμύρια αφορά στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση των διακρίσεων.

Η βασική εισήγηση έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος είναι η μετάβαση σε μία μετα-επιδοτήσεων εποχή όπου είναι αναγκαία η μόχλευση της πρωτοβουλίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όσο για τα ζητούμενα του νέου ΠΕΠ συνοψίζονται:

- να ενισχύσει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα,
- να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες και
-να υλοποιήσει το όραμα για μια ευέλικτη, πολυσυλλεκτική και εξωστρεφή οικονομία με διακριτή τοπική ταυτότητα και προοπτική αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις όπως επίσης και τους προβληματισμούς τους.

Το σίγουρο είναι πως το στοίχημα που έχει μπροστά της τόσο η Περιφέρεια όσο και όλοι οι φορείς που θα εμπλακούν στην υλοποίηση του προγράμματος δεν είναι εύκολο. Είναι πιο δύσκολο από ποτέ...

Το ίδιο και οι προκλήσεις που ανοίγονται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθά ώστε να ξεδιπλωθεί ένα νέο όραμα..

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης