Μεγάλες καταστροφές στην Κοιλάδα του Αχελώου


Ο Αχελώος "σκέπασε" τη γέφυρα Κοράκου, η οποία ενώνει τους Νομούς Άρτας και Καρδίτσας

Η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή δημιούργησε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Αχελώος έχει ξεχειλίσει και πέρα από τον όγκο του νερού, είναι και τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα), που δημιουργούν μείζονα κίνδυνο για τα σπίτια, τα γεφύρια και τα μνημεία που βρίσκονται κοντά. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)




 Σήμερα υπάρχει διακοπή στον οδικό άξονα Άρτας – Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας – Καρδίτσας αφού το νερό πέρασε πάνω από το οδόστρωμα της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και Αυλακίου. Επίσης στη θέση Πυρήνα Πετρωτού Αργιθέας σκεπάστηκαν η Γέφυρα Μπέλεϋ και δίπλα της η Πετρογέφυρα Πετρωτού από τον τεράστιο όγκο των υδάτων των ποταμιών της Αργιθέας.



Τόσος είναι ο όγκος των υδάτων στον Αχελώο που έφτασαν στο ύψος των απομειναριών της θρυλικής Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ. Στο δρόμο τους δε μετά τη Γέφυρα και προς την ΚΟΙΛΑΔΑ του ΑΧΕΛΩΟΥ πλημμύρισαν τον κάμπο της από τον Άγιο Βασίλειο Πηγών, το Μάραθο, τα Βραγκιαννά.

Τα Γρυμπιανά, την Πέρδικα, τα Γλύνικα και το Μεσόπυργο ως το Αρδάνοβο, τα Βρουβιανά και τη Γέφυρα ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ-ΑΥΛΑΚΙΟΥ. Πρωτόγνωρες σκηνές για τους εκεί κατοίκους. Άναυδοι παρακολουθούν τις καταστροφές δίχως να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Δρόμοι βούλιαξαν, βράχοι και δέντρα έφραξαν οδοστρώματα, το ρεύμα κόπηκε σε αρκετά Χωριά.



Στη γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου τα νερά σχεδόν έχουν καλύψει όλη τη γέφυρα και μόνο το ψηλότερο σημείο της είναι - για την ώρα - πάνω από το νερό όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Δημήτρη Πινακούλα και στο βίντεο του Γιώργου Τσιαμάγκα. Ήδη ένα μέρος της γέφυρας έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου.

Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η γέφυρα Τέμπλας Βρουβιανών. Κατά μήκος του Αχελώου και σε παραποτάμους του υπάρχουν πολλές ακόμα γέφυρες - μνημεία, όπως η γέφυρα της Τέμπλας στα Βρουβιανά και η γέφυρα του Πετρωτού, που κινδυνεύουν από τη θεομηνία.

Δραματικές ώρες ζουν τα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου

Ο Αντιπεριφερειάρχη Αρτας Βασίλης Ψαθάς δήλωσε ότι άμεσα θα ενημερώσει, για τις καταστροφές στο νομό Αρτας που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και στην Κοιλάδα του Αχελώου, και την Ευρωπαίκή Επιτροπή και ιδιαίτερα την αρμόδια Επίτροπο για Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτου για τις καταστροφές και θα ζητήσει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών

Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές της περιοχής περιμένουν να αποσυρθούν τα νερά και να αποκαλυφτεί το μέγεθος των ζημιών για να παρέμβουν υλικοτεχνικά και οικονομικά για να επουλωθούν πληγές και αποκατασταθούν ζημιές.

Εκεί δε που εδώ και μερικά χρόνια γινόταν αγώνας ανακατασκευής της Θρυλικής Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ τώρα θα προστεθούν και άλλα μνημεία της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε βίντεο






05a 1 Φεβρουαρίου 2015

06a 1 Φεβρουαρίου 2015

04a 1 Φεβρουαρίου 2015

02a 1 Φεβρουαρίου 2015

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Δημήτρης Πινακούλας. Οι Φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Χρήστου Καπερώνη




Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΛΙΑΣΚΟΒΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.


ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΥΤΙΚΟ ΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΕΙ.!!




Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ6 Φεβρουαρίου 2015 στις 1:33 π.μ.

    Ε ξ αφορμής αυτής της ανάρτησης αλλά και άλλων δημοσιευμάτων των Μ.Μ.Ε θα μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση για ενημέρωση και την αποκατάσταση της αληθείας…...
    Για όσους δεν το γνωρίζουν………. ο Άραχθος δεν είναι ο μοναδικός πoταμός του νομού Άρτας . Σύμφωνα με την γεωγραφία του Δημοτικού, και ο Θεοπόταμος Αχελώος η Ασπροπόταμος ή ΄Ασπρος, επίσης είναι ποταμός και της Άρτας.Βρίσκεται στα σύνορα με την Καρδίτσα και ας τον αγνοούν πολλοί όταν αναφέρονται στα ποτάμια και τα γεφύρια της Ηπείρου και της Άρτας!!!!! τον γνωρίζουν καλύτερα όσοι από εμάς τον ζήσαμε ,τον περπατήσαμε ,τον αφουγκραστήκαμε στο βουητό του και τον φωτογραφήσαμε.
    Οι ζημιές που προκάλεσε στα όρια των δυο νομών Άρτας και Καρδίτσας και στην κοιλάδα του Αχελώου είναι ανυπολόγιστες.. παρέσυρε στο διάβα του πετρογέφυρες , δρόμους κτήματα, υποδομές .Όμως δεν έτυχαν της ίδιας προβολής από τα Μ.Μ.Ε και φροντίδας από τις Αρχές. Η οδική επικοινωνία με την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία, δεν αποκαταστάθηκε ούτε προβλέπεται σύντομα να γίνει. Ρυθμούς χελώνας αντί της άμεσης παρέμβασης. Κατά τα άλλα ο Αγοραστός περιμένει το νερό του στον θεσσαλικό κάμπο !!! αμ δε ... θα περιμένει…με τι δρόμο να πάει τώρα;......
    Οι δήμοι Γ. Καραϊσκάκη Αργιθέας και Αγράφων παλεύουν μόνοι τους μία με τα στοιχεία της φύσης, μία με τις πλημύρες ,μία με τις χιονοπτώσεις, χωρίς μέσα, να μπαλώσουν πληγές.. Ίσως γιατί είναι πολύ ποιο μακριά από τα κέντρα .Ίσως ακόμη μερικοί προύχοντες να εντάσσουν την περιοχή στα νέα ''Αγραφα΄' της σύγχρονης Πολιτείας όπως εκείνα της Τουρκοκρατίας ….την παρατημένη και αφημένη στην τύχη της περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου.
    Όμως τώρα θρηνούμε και εμείς μαζί με τους ΄Αρτινούς,τους Ηπειρώτες και τους Τζουμερκιώτες που θρηνούν για το γεφύρι της Πλάκας θύμα της ανθρώπινης αδιαφορίας.. Θρηνούμε και εμείς επιπλέον, για την κατάρρευση ενός τμήματος του εναπομείναντος δυτικού βάθρου (από την μεριά της Άρτας) της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, το δημιούργημα του Αγίου Βησσαρίωνα το 1515,που καταστράφηκε το 1949 πέφτοντας θύμα του εμφύλιου σπαραγμού. Της όντως μεγαλύτερης μονότοξης γέφυρας των Βαλκανίων με άνοιγμα βάσης 45 μέτρα ύψος κέντρου 24 μέτρα και πλάτους 2,5 μέτρα. Θυμίζουμε ότι της Πλάκας ήταν 40μ άνοιγμα και 20μ ύψος. Ακόμη δε περιμένουμε την πολυπόθητη αναστήλωση που παλεύουμε τόσα χρόνια αλλά δεν έρχεται . Ίσως και εδώ μερικοί, χαιρέκακα να τρίβουν τα χέρια τους που το παρέσυρε το ποτάμι .Τα ίδια χαιρέκακα χέρια που τρίβονταν από κρυφή ευχαρίστηση για την πτώση της γέφυρας της Πλάκας. Πιθανόν να χαίρονται μερικοί επειδή εξυπηρετούνται τα άνομα σχέδιά τους και συμφέροντα !!!!
    {Την τελευταία φωτογραφία της ανάρτησής σας που απεικονίζει το δυτικό βάθρου της γέφυρας Κοράκου και τον παραφουσκωμένο Αχελώο ,την τράβηξα από ένστικτο στις 31-1-2015 περνώντας από εκεί για Καρδίτσα και είναι η τελευταία ''συλλεκτική'' Είναι το απέναντι βάθρο που υπήρχε και που παρασύρθηκε την επομένη μέρα 1-2-2015} .Ευτυχώς που γλύτωσε τουλάχιστον την τελευταία στιγμή το γεφύρι της Άρτας από τις βλακείες της ΔΕΗ Πουρναρίου..
    Τώρα με την γενική προσπάθεια και στήριξη για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας νομίζουμε ότι για όρους ίσης μεταχείρισης ,και αφού για αυτή βρέθηκε-και μπράβο του- αμέσως χρηματοδότης, να γίνει το ίδιο και για την γέφυρα Κοράκου. Αξίζει να το παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί κοινή είναι τώρα η μοίρα των δυο γεφυριών που είναι και πρώτα εξαδέλφια αφού ο Άραχθος και ο Αχελώο ήταν αδέλφια κατά την μυθολογία.. ..Έτσι αξίζουν ίδια αντιμετώπιση !!!! Οι φωτογραφίες με διάφορα 66 ετών η μια από την άλλη που απεικονίζονται μετά την πτώση και των δύο γεφυριών είναι πανομοιότυπες και μιλούν μόνες τους!!!!!
    Για τα υπόλοιπα, το ρεπορτάζ του Αετού των Τζουμέρκων τα λέει όλα ….. !!!!

    Χρήστος Β. Καπερώνης
    Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης