Spiegel: Η Ευρώπη αντέχει ένα Grexit



Ανοιχτό το ενδεχόμενο, για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν αναδειχθεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αφήνει πλέον η γερμανική κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει, η Γερμανία είναι έτοιμη να αποδεχτεί ένα τέτοιο γεγονός, θεωρώντας ότι η Ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντέξει ένα Grexit, εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο. 



«Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη έχει εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, από την κορύφωση της κρίσης το 2012, κάτι που τη δίνει το περιθώριο να διαχειρισθεί με πιθανή έξοδο της Ελλάδας» γράφει το γερμανικό περιοδικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές.Επίσης, πηγή που επικαλείται το Spiegel ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διάσωσης και είναι πλέον διαθέσιμος.

Αν και δεν είναι σαφές πώς μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, αλλά να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Spiegel επικαλείται «υψηλόβαθμο εμπειρογνώμονα» σε θέματα νομισματικής πολιτικής, ο οποίος δηλώνει ότι απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούν να δώσουν έμπειροι νομικοί.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε πάντως  ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα  Μίχαελ Ροτ, ο οποίος μέσω  twitter υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, καθώς πιθανή έξοδός της από την Νομισματική Ένωση δεν θα ήταν συνετή ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε σε οικονομικό επίπεδο.

 reporter.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης