Προσέφυγαν στον ELA δύο ελληνικές τράπεζες


Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Alpha Bank και τη Eurobank

Την προσφυγή δύο ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) επιβεβαίωσαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος. 




Όπως έγραψε το Έθνος (ρεπορτάζ: Εφη Καραγεώργου - Κατερίνα Κοσμά) οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι πιέσεις εντείνονται και από τις εκροές καταθέσεων στις οποίες προχωρούν τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσφύγει στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα εν όψει και των νέων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών. Η έκδοση κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η έκδοση της Τετάρτης ύψους 625 εκατ. ευρώ δεν καλύφθηκε στο ακέραιο από τις τράπεζες και χρειάστηκε η παρέμβαση της ΤτΕ, με το ποσό να καλύπτεται τελικά μέσω του Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων, τη διαχείριση του οποίου έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της καθυστέρησης καταβολής των δόσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και της κακής πορείας των εσόδων οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου αυξάνονται.

.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης