Ολη η Ευρώπη δίνει ραντεβού στο Παρίσι


«Πόλεμος κατά τρομοκρατίας» 

 Πολεμική ορολογία επιλέγει η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να περιγράψει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για λήψη νέων μέτρων. 



Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ συντονίζει τις ενέργειές του με ομολόγους του από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των διωκτικών αρχών.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με μία θρησκεία ή με έναν πολιτισμό», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προχθές ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου ενάντια στον πολιτισμό».

Γάλλοι αστυνομικοί, εξοπλισμένοι εκτάκτως με πολεμικά τουφέκια, λαμβάνουν θέσεις κοντά στο Πορ ντε Βενσέν του Παρισιού, όπου εκτυλίχθηκε χθες υπόθεση ομηρίας.



«Θα χρειαστεί αναμφίβολα να λάβουμε νέα μέτρα», σημείωσε ο Βαλς. «Ανέλαβα την πρωτοβουλία να καλέσω στο Παρίσι την Κυριακή τους ομολόγους μου από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον συντονιστή της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερχόβε και τους Αμερικανούς συναδέλφους μου, υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ και υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Τζι Τζόνσον» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Επίσης, η τρομοκρατία θα τεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου του Ευρωπαίων ηγετών στις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. O Τουσκ είπε χθες στους δημοσιογράφους από τη Ρίγα της Λεττονίας ότι θα πιέσει το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις του για την αυτόματη πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα στοιχεία και στο ιστορικό των επιβατών πτήσεων.

Μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τη «χρυσή εποχή» των μυστικών υπηρεσιών και τις μαζικές παρακολουθήσεις του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης της νομοθεσίας που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Με την ευκαιρία της τραγωδίας στο Σαρλί Εμπντό, ο επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπίας ΜΙ5, Αντριου Πάρκερ, πραγματοποίησε σπάνια δημόσια εμφάνιση, με την οποία ζήτησε διεύρυνση των εξουσιών των βρετανικών υπηρεσιών.

Ο Πάρκερ είπε ότι το επίπεδο της απειλής εναντίον της Βρετανίας έχει ανεβεί, καθώς ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις από το Ιράκ (το οποίο η Βρετανία αποσταθεροποίησε με την εισβολή του 2003) και τη Συρία επιχειρούν να οργανώσουν επιθέσεις σε βρετανικό έδαφος. «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας κατορθώσαμε να σταματήσουμε τρεις σχεδιασμούς για τρομοκρατικές ενέργειες μόνο τους τελευταίους μήνες» προσέθεσε.

Μεγάλη πορεία

Για την πολιτική καταγγελία της τρομοκρατικής βίας αύριο θα γίνει στο Παρίσι μεγάλη «ρεπουμπλικανική πορεία», στην οποία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που υιοθετεί θέματα νόμου και τάξης και καταφέρεται εναντίον των μουσουλμάνων, κυκλοφόρησε χθες αφίσα με την οποία παροτρύνει τους Γάλλους να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να ψηφίσουν Λεπέν».

Ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, επιτέθηκε χθες στην υπεράσπιση από τη Λεπέν της θανατικής ποινής, η οποία ούτως ή άλλως δεν αποθαρρύνει όσους είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. «Αυτό που δίνει δύναμη σε ένα λαό δεν είναι ούτε το μίσος ούτε η θανατική ποινή, αλλά η δικαιοσύνη.

Αυτό μας το δίδαξε η Γαλλία», έγραψε ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος προς τη Λεπέν.

Σφοδρή καταδίκη των τζιχαντιστών του Παρισιού απηύθυνε χθες από τη Βηρυτό ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μιλώντας για «τρομοκρατικές ομάδες που ισχυρίζονται ότι είναι ισλαμικές». «Προσέβαλαν τον Προφήτη πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην Ιστορία. Περισσότερο από τα βιβλία, τις ταινίες και τα σκίτσα».

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης