"Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου"


Ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία στο Παρίσι με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων αρχηγών κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες 50 περίπου κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμμετέχουν στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. (ΦΩΤΟ)




Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς περπατά σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλικ, στο κέντρο του Παρισιού, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ιστορικής πορείας εναντίον της τρομοκρατίας έπειτα από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία με 17 νεκρούς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια πραγματική λαοθάλασσα έχει πλημμυρίσει την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.



Στο προεδρικό μέγαρο οι ξένοι ηγέτες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.

«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν από τη διαδήλωση (AP Photo/Thibault Camus)

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.

«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».



«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες»


Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πόλεμο με τους τρομοκράτες» που διαπράττουν βίαιες ενέργειες και χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Ο Χόλντερ είπε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Meet the Press» ότι οι Αμερικανοί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ωστόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο «μοναχοί λύκοι» να διαπράξουν επιθέσεις.

«Αυτό, νομίζω, είναι το μόνο πράγμα που με κρατά ξάγρυπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτή η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός μοναχικού λύκου που δεν έχει εντοπιστεί» τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι δε διαθέτει «καμία αξιόπιστη πληροφορία» που να αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Σε αυτό το στάδιο δε διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να καθορίσουμε ποια οργάνωση είναι υπεύθυνη» για τις επιθέσεις αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός στο δίκτυο ABC μιλώντας από το Παρίσι όπου συμμετείχε στο διεθνές υπουργικό συμβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος έκρινε ότι η Αλ Κάιντα στην Υεμένη και το Ισλαμικό Κράτος «αποτελούν ξεκάθαρα μία απειλή για τις ΗΠΑ όπως και για τους συμμάχους τους».









































Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ