Γιατί η ΕΚΤ κρατάει το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας


Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης και η αγορά ελληνικών ομολόγων 

 Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις για την Ελλάδα πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που η Αθήνα κινείται σε ρυθμούς εκλογών. 



Η ΕΚΤ αποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ρίξει ρευστό στην Ευρώπη όπως έκανε η αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, ξεκινώντας Quantitative Easing (QE).

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τα σχέδια για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, από το οποίο όμως δεν αποκλείεται να εξαιρεθεί η Ελλάδα, κάτι που έχει προφανώς δραματικές συνέπειες.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα για τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Θα αγορασθούν ελληνικά ομολογα μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καλύπτεται με πρόγραμμα στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα μείνει εκτός του προγράμματος.

Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος και το τι ακριβώς θα αγοράσει η ΕΚΤ, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, όμως για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι μέσα στο πρόγραμμα, καθώς για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι θα ρίξουν κεφάλαια, όπως ακριβώς έκαναν οι αμερικάνοι στην αρχή της κρίσης.

Με την κίνηση αυτή θα υπάρξει επιμερισμός του βάρους των ζημιών στους ώμους των εθνικών κεντρικών τραπεζών, και υπάρχουν σκεπτικιστές στο εσωτερικό της ΕΚΤ όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της αγοράς ομολόγων.

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης