ΛΑΡΝΑΚΑ: Στο φως ασύλητος αρχαϊκός τάφος

Σε αμφορέα βρέθηκαν τα οστά δύο ατόμων, ενός ενηλίκου περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η ανασκαφή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στη θέση Περβόλια της Λάρνακας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. 



Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 υπό τη διεύθυνση της δρος Sabine Fourrier, με κύριο στόχο την ανασκαφή ενός αρχαϊκού τάφου, του οποίου ο δρόμος είχε μερικώς ερευνηθεί το 2013.

Ο τάφος ήταν ασύλητος. Στον θάλαμο είχαν ενταφιαστεί 17 άτομα. Οι περισσότερες ταφές ήταν πρωτογενείς, ωστόσο στο εσωτερικό ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής βρέθηκαν δευτερογενείς ταφές. Ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενηλίκου περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν μέσα στον θάλαμο και τον δρόμο του τάφου χρονολογούνται στην Κύπρο - Αρχαϊκή Ι Περίοδο. Επίσης, βρέθηκαν πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware».

Στα δυτικά του αρχαϊκού τάφου εντοπίστηκαν δύο δρόμοι οι οποίοι ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Οταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου.

ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ