Θεοφάνεια στη Γέφυρα Τζαρή


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η εκδήλωση του αγιασμού των υδάτων, στη γέφυρα Τζαρή.

Ούτε το τσουχτερό κρύο αλλά ούτε και ο παγωμένος αέρας που φυσούσε στάθηκαν εμπόδιο για όλους αυτούς πού ήρθαν στον Άραχθο. (ΦΩΤΟ)



Όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος Αντώνης Κοντός και συμφώνησαν μαζί του και οι άλλοι ομιλητές, τίποτα δεν μπορεί να αλλοιώσει την εκδήλωση αυτή που έχει γίνει θεσμός πλέον. Διοργανώθηκε από τους πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Όλοι όσοι βρέθηκαν στην γέφυρα Τζαρή ήπιαν το Τζουμερκιώτικο τσίπουρο, που ήταν το καλύτερο "φάρμακο" αντίδοτο στο τσουχτερό κρύο, δοκίμασαν επίσης τους τσιπουρομεζέδες και τα άλλα εδέσματα που κάθε χρόνο προσφέρονται αυτή την ημέρα.

 

Μετά την εκδήλωση του αγιασμού των υδάτων ο πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά είπε:



 " Καλώς ήρθατε και φέτος όλοι σας εδώ στη γέφυρα Τζαρή!! Έχει γίνει θεσμός πλέον κάθε χρονιά να τελούμε εδώ στον 'Αραχθο τον αγιασμό των υδάτων, αλλά συγχρόνως να δηλώνουμε και να υπογράφουμε με την παρουσία μας πως πάντα θα προστατεύουμε αυτό το ποτάμι, που είναι ένα από το ομορφότερα της Ευρώπης.

 Εδώ κάθε χρόνο το κίνημα κατά του φράγματος διαμηνύει στους κερδοσκόπους πως δεν μπορούν να καταστρέψουν αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, δεν μπορούν να σταματήσουν τον Άραχθο να κυλάει εδώ κάτω από τη γέφυρα Τζαρή.



Ο μεγάλος και άνισος αγώνας που κάναμε για τη σωτηρία του Αράχθου , του εναπομείναντος ποταμού από τα δύο φράγματα , δικαιώθηκε με την αμετάκλητη απόφαση του Σ.τ.Ε. που απέτρεψε ένα ακόμα καταστροφικό για την περιοχή φράγμα.


Καταφέραμε και ματαιώσαμε ένα φράγμα που θα μετέτρεπε το ποτάμι σε ένα ξερολάγκαδο αφού το νερό του ποταμού από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Φτέρη, σε ένα μήκος επτά χιλιομέτρων περίπου, θα περνούσε μέσα σε τούνελ. Εδώ κάτω από τη Γέφυρα Τζαρή νερό δεν θα υπήρχε, διότι το λίγο νερό που θα άφηναν να ρέει θα χανόταν κάτω από το γιαλό. Τελικά ο Άραχθος σώθηκε!!!



Ο τότε Υπουργός περιβάλλοντος , σήμερα παραπέμπετε στο ειδικό δικαστήριο για να λογοδοτήσει για τις "λαμογές του". Είναι αυτός που ήθελε να κάνει ένα νόμο που να ακυρώνει την αμετάκλητη απόφαση του Σ.τ.Ε. που ακύρωσε το φράγμα του Αγ. Νικολάου, ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Όταν είχαμε πάει στον συγκεκριμένο Υπουργό , μας κορόιδεψε όταν μας είπε πως, όταν είδε την περιοχή μέσω δορυφόρου είπε στον εαυτό του πως ποτέ δε θα έκανε ένα ακόμα φράγμα στον Άραχθο. Όμως λίγες μέρες αργότερα έδωσε εντολή στην κοινοπραξία των μελετητών που θα έκαναν τη μελέτη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου, να εξετάσουν και την κατασκευή του φράγματος του Αγ. Νικολάου ως προβλεπόμενο.



Διερωτηθήκαμε τότε όλοι μας πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε προβλεπόμενο ένα φράγμα που έχει ακυρωθεί με αμετάκλητη απόφαση του Σ.τ.Ε; Πιθανότατα αυτή η εντολή του Υπουργού να ήταν από τις τελευταίες "λαμογιές" του.

Οι σημερινές εξελίξεις μας δικαιώνουν για μία ακόμα φορά που δεν πιστέψαμε στα παραμύθια που μας έλεγαν, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής κάνοντας ένα ακόμα φράγμα. Αν πράγματι έλεγαν αλήθεια γιατί δεν αξιοποιούν 30 χρόνια τώρα το φράγμα του Πουρναριού που βρίσκεται πιο κάτω;



Θα θέλαμε τελειώνοντας να στείλουμε ξανά σήμερα ένα μήνυμα στους κερδοσκόπους που βλέπουν το ποτάμι μας ως φιλέτο, πως το κίνημα κατά του φράγματος θα είναι πάντα ενεργό και πάντα θα το βρίσκουν μπροστά τους.

Να επαναλάβω δε αυτό που είχε πει εδώ, στη γέφυρα Τζαρή, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων : "Αν θέλουν φιλέτα, να πάνε να τα βρουν στα κρεοπωλεία και όχι εδώ στον Άραχθο". Τον Άραχθο τον θέλουμε να μας βοηθήσει να αναπτυχθεί οικοτουριστικά όλη η περιοχή και όχι να φέρει κέρδη σε αυτούς τους λίγους που θέλουν να τον καταστρέψουν.



Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για να γίνει η σημερινή εκδήλωση: Τον σεβαστό ιερέα Κίμωνα Ψωράκι που ήρθε από το Βουργαρέλι εδώ στο ποτάμι και τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων. Τον Πάνο Λαμπράκη, τον Γιάννη Σφήκα και Κώστα Γιώτη που έστησαν και πάλι εφέτος την εξέδρα, τα παιδιά της εταιρείας του rafting “ALPIN ZONE” που ανέσυραν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Αράχθου. Τις ταβέρνες του Στέφανου Σφήκα και του Κώστα Βασιλείου που έκαναν τους τσιπουρομεζέδες που όλοι μας δοκιμάσαμε.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού Άρτας : Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γκόκας, Χρήστος Παπάζογλου , Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Νταβρής. Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Γιώργος Σιολιόγκας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Φώτης Χαχούλης και Βασίλης Καρύδης .

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Δημήτρης Χαμπίμπης, Βασίλης Γιολδάσης και Ντίνος Παπαδημητρίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Χρήστος Χασιάκος, Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης , Φώτιος Φώτης, Νίκος Τρομπούκης και Νοτα Αντωνάκη - Αϊδόνη, ο πρόεδρος προστασίας Αράχθου Κώστας Δημητρίου.

 Το μέλος του Συλλόγου "πολιτών Παρέμβαση" Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο λαογράφος και χοροδιδάσκαλος Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Ράμιας Κων/νος Σακκάς , ο πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρου.

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης