Στην ψηφιακή εποχή τα ΚΤΕΛ Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων


Χρηματοδοτούνται με 2,8 εκατ. ευρώ 8 ΚΤΕΛ στην Ελλάδα από την «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Οκτώ συγκοινωνιακοί φορείς της επαρχίας εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεματικής προκειμένου να βελτιωθεί η πληροφόρηση του κοινού και να επιτευχθεί η αυτόματη έκδοση εισιτηρίων.



Σύμφωνα με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη που δημοσιεύθηκαν στη «Δι@ύγεια», εντάσσονται στο πρόγραμμα οι εξής φορείς: Υπεραστικό ΚΤΕΛ Άρτας (279.929 ευρώ), ΚΤΕΛ νομού Πρέβεζας (246.068 ευρώ), Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου (218.900 ευρώ), Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (558.038 ευρώ), Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας (544.788 ευρώ), ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Έβρου (373.950 ευρώ), ΚΤΕΛ νομού Ηλείας (378.300 ευρώ) και ΚΤΕΛ Λευκάδας (206.213 ευρώ).

Στόχος της ένταξης, όπως αναφέρεται, είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων τηλεματικών συστημάτων δυναμικής πληροφόρησης του κοινού και αυτόματης έκδοση εισιτηρίων των οκτώ ΚΤΕΛ «για την συνολική και ενοποιημένη διαχείριση του συνόλου των λειτουργιών τηλεματικής διαχείρισης οχημάτων, έκδοσης εισιτηρίων και για την πολυκαναλική πληροφόρηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο».

Όπως αναφέρεται στα κείμενα των αποφάσεων, το τηλεματικό σύστημα, θα βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα και τεχνολογίες και θα μπορεί μελλοντικά να διασυνδεθεί με τα πληροφοριακά - τηλεματικά συστήματα άλλων υπεραστικών ΚΤΕΛ, σε επίπεδο περιφέρειας ή ακόμα και σε εθνικό επίπεδο. 
 
«Συνεπώς, θα μπορούν να δημιουργηθούν ενιαία καινοτόμα κέντρα πληροφόρησης επιβατών σχετικά με τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο», όπως και με τις περιφέρειες και την Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις πράξεις ένταξης, θα δημιουργηθούν τρεις υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού:  

- Πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, smartphones και «έξυπνων» στάσεων με υπολογισμός βέλτιστης διαδρομής και δυνατότητα συνδυασμένης χρήσης συγκοινωνιών.

- Πληροφόρηση προς τη διοίκηση του ΚΤΕΛ και τους αρμόδιους φορείς δημόσιας διοίκησης, με σκοπό τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

- Έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα εκδοτήρια, εντός των οχημάτων, μέσω web, μέσω smartphone, με δυνατότητα χρήσης έξυπνης κάρτας.

Συνολικά, στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» υπάρχουν διαθέσιμα 8 εκατ. ευρώ για συστήματα δυναμικής πληροφόρησης κοινού, διαχείρισης και παρακολούθησης στόλου και αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων υπεραστικών συγκοινωνιών, σε οκτώ περιφέρειες σύγκλισης.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει προσκαλέσει 54 ΚΤΕΛ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ήδη, πέραν των οκτώ ΚΤΕΛ που έχουν ενταχθεί, βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης οι προτάσεις 19 συγκοινωνιακών φορέων, ενώ μία ακόμη πρόταση (ΚΤΕΛ Ροδόπης) έχει περάσει από αξιολόγηση. 
 
 Χεκίμογλου Αχιλλέας
 tovima.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ