Κόνιτσα: Κρατά ζωντανή τη μνήμη των μαστόρων

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πυρσόγιαννης

Πέτρινες μινιατούρες κατασκευάζει καλλιτέχνης

Την τέχνη της πέτρας που άνθησε στα χωριά της Ηπείρου επί αιώνες συνεχίζει σήμερα με μια άλλη διάσταση ένας καλλιτέχνης στην Κόνιτσα: Ο κ. Ανδρέας Τέφος φτιάχνει πετραδάκι πετραδάκι μικρογραφίες πετρόχτιστων κατασκευών, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες και τις παραδοσιακές τεχνικές των Ηπειρωτών μαστόρων, ιδωμένες όμως με εικαστική ματιά. 



Τα έργα του είναι φτιαγμένα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από 6.500 κομματάκια πέτρας, ενώ φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα. Πρόκειται για εντυπωσιακά δημιουργήματα, τα οποία συναντούν θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Τόσο που ο Δήμος Κόνιτσας σχεδιάζει να τα εκθέσει σε ειδική διοργάνωση που αναμένεται να φιλοξενηθεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα.

Γεννημένος στην Πηγή Κόνιτσας από οικογένεια μαστόρων της πέτρας, ο κ. Τέφος εργάζεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, όμως οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και η αγάπη του για την προγονική τέχνη της πέτρας τον έκαναν να ασχοληθεί με τις πρωτότυπες αυτές δημιουργίες.
Οδηγός ήταν τα βιώματά του και οι αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία:

Τότε που τα περιφερόμενα μπουλούκια των μαστόρων έχτιζαν ανά την Ελλάδα γεφύρια, σπίτια, εκκλησίες ή παλαιότερα τζαμιά, χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου.

Από την ηλικία των 13 ετών ασχολείται με τις κατασκευές της πέτρας ο Ανδ. Τέφος.  Ο χρόνος κατασκευής κάθε έργου είναι διαφορετικός, μπορεί να κρατήσει τρεις μήνες αλλά και έναν χρόνο
Από την ηλικία των 13 ετών ασχολείται με τις κατασκευές της πέτρας ο Ανδ. Τέφος.
Ο χρόνος κατασκευής κάθε έργου είναι διαφορετικός, μπορεί να κρατήσει τρεις μήνες αλλά και έναν χρόνο
 
«Από τα δεκατρία μου, στις διακοπές του σχολείου και αργότερα για αρκετό καιρό ακολουθούσα την ομάδα του πατέρα μου με μαστόρους συγχωριανούς. Μέσα από την εμπειρία αυτής της διαδικασίας έμαθα πολλά πράγματα για την τέχνη της πέτρας και δέθηκα μαζί της», λέει ο ίδιος μιλώντας στο «Εθνος».

«Μια μικρογραφία μπορεί να έχει χρόνο κατασκευής από τρεις μήνες έως έναν χρόνο, μέσα σε 25 χρόνια έχω φτιάξει 15 μινιατούρες και η καθεμία έχει τη δική της ιστορία... Μπορεί να έχει μέγεθος από 15 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα και κόστος από 500 έως 30.000 ευρώ».

Κάπως έτσι συνεχίζεται το ταξίδι μιας τέχνης που ξεκίνησε από τα βυζαντινά χρόνια, έδωσε ζωή για αιώνες στα μαστοροχώρια της Ηπείρου και σήμερα μετρά ελάχιστους εκπροσώπους...

Κατερίνα Ροββά
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης