Ο Αλέξης Τσίπρας νέος πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ορκωμοσία του από τον Κάρολο Παπούλια

Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Με πολιτικό όρκο η ορκωμοσία του κ. Τσίπρα

 Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ακριβώς στις 15:30 ο Αλέξης Τσίπρας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, ώρα 16:00 να ορκιστεί πρωθυπουργός. 


Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ηγέτη που δίνει πολιτικό όρκο.

Ο κ. Τσίπρας ορκίστηκε ότι «θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ πάντα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Πριν την ορκωμοσία, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει από τον Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα του για διεύρυνση της πλειοψηφίας των 162 βουλευτών μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που στις χθεσινές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 36,34% καταλαμβάνοντας 149 έδρες, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Παππά, οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές αμφότεροι (ο κ. Σκουρλέτης ήταν τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο κ. Παππάς εκλέγεται 7ος στη Β' Αθηνών).

Κοστούμι με πουκάμισο, αλλά χωρίς γραβάτα, ήταν το κοινό dress code με το οποίο προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον οποίο είπε: «Ήρθα εδώ να πάρω την ευχή σας. Σας διαβεβαιώνω ότι οι σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και ουσιαστικές απ' ότι στο παρελθόν» .

Δεν έχω παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, δεν έχω βαφτίσει τα παιδιά μου και δεν θα μπορούσα να ορκιστώ κόντρα στις απόψεις που τόσα χρόνια διατυπώνω, φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στον κ.κ. Ιερώνυμο, εξηγώντας του γιατί επέλεξε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο.

Τι είπε ο Τσίπρας στον Ιερώνυμο για τον πολιτικό όρκο; 

 Τι είπε ο Τσίπρας στον Ιερώνυμο για τον πολιτικό όρκο;

Πώς εξήγησε την απόφασή του ο νέος πρωθυπουργός - «Να προσεύχεστε για μας» είπε ο Αλ.Τσίπρας στον κκ Ιερώνυμο - Οι σχέσες εκκλησίας-πολιτείας θα είναι πιο αναβαθμισμένες, είπε ο πρωθυπουργός στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας «Ήρθα εδώ να πάρω την ευχή σας.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και ουσιαστικές απ' ότι στο παρελθόν» τόνισε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ευχές για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ως πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι η εκκλησία με το ανθρωπιστικό έργο της θα είναι πάντα δίπλα στην πολιτεία.

 Το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο ξεκίνησε στις 14:30 το μεσημέρι και προέκυψε κατόπιν αιτήματος του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις με την Εκκλησία, σχέσεις που χτίζει τους τελευταίους μήνες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα του όρκου, μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να δώσει πολιτικό όρκο στην ορκωμοσία του ως νέος πρωθυπουργός. Δεν έχω παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, δεν έχω βαφτίσει τα παιδιά μου και δεν θα μπορούσα να ορκιστώ κόντρα στις απόψεις που τόσα χρόνια διατυπώνω, φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στον κκ Ιερώνυμο, εξηγώντας του γιατί επέλεξε να αναλάβει τα καθήκοντά του με πολιτικό όρκο.

Ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τον κκ Ιερώνυμο να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του ως πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο όμως ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε ευγενικά απαντώντας ότι είναι άλλο πράγμα η καλή φιλική σχέση του με τον κ. Τσίπρα και άλλο η θεσμική του ιδιότητα ως προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

protothema.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης