«Βουτιά» σε τέσσερα αρχαία ναυάγια

Από το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (Αλόννησο), που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και το οποίο αποτελείται από μια συσσώρευση αμφορέων

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 

 Ο καταδυτικός τουρισμός απευθύνεται σε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου. 
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συναινεί στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές με πολλά ναυάγια. 




Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι καταδύσεις θα γίνονται με απόλυτο σεβασμό προς τα αρχαία ναυάγια, όπως τονίζει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για την ανάδειξη τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, σε θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό. Είναι το δεύτερο καταδυτικό πάρκο μετά την Πύλο και τη Μεθώνη.

Oπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, η μελέτη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο προωθεί η περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Χάρτης με τα ναυάγια που θα γίνουν επισκέψιμα
Χάρτης με τα ναυάγια που θα γίνουν επισκέψιμα
 
Το έργο, που χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρακολουθεί ειδική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται: Το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (Αλόννησο), που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και το οποίο αποτελείται από μια συσσώρευση αμφορέων σε δύο επάλληλα στρώματα, μήκους 25 μ. και πλάτους 12 μ.

Το βυζαντινό ναυάγιο στη νησίδα Κίκυνθο, συλημένο από το παρελθόν και με ελάχιστα δείγματα κεραμικής να το χρονολογούν μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Το ναυάγιο στη θέση Ακρα Γλάρος, επίσης της βυζαντινής περιόδου, στο οποίο βρίσκονται κατά χώραν άγκυρες (που ίσως υποδεικνύουν και την ύπαρξη κι άλλου ναυαγίου στην περιοχή).
Το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος των μέσων του 4ου αι. μ.Χ., που λόγω της μεγάλης κλίσης του βυθού έχει διασπαρθεί σε μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, που επίσης παρουσιάστηκε και πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, στους παραπάνω επισκέψιμους ενάλιους χώρους θα επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, η καθοδηγούμενη κατάδυση σε βάθος ως και 40 μ. των επισκεπτών -υπό συνοδεία δυτών οργανωμένης κατάδυσης και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα έχει και την εποπτεία- για επισκόπηση του βυθού με ή χωρίς τη χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΚΟ

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια από τη θέσπιση του νόμου 3409/2005 περί καταδύσεων αναψυχής για να εκδοθεί η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση που χαρακτηρίζει καταδυτικά πάρκα δύο θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ισάριθμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο καταλαμβάνει τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, όπου σε μικρό βάθος βρίσκονται τα ρωμαϊκά ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις περίφημες γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας από τιτανιούχο λίθο.

Το δεύτερο πάρκο, στον όρμο του Ναυαρίνου, περιλαμβάνει το σύγχρονο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Irene Serenade» που βυθίσθηκε σε βάθος 50 μέτρων το 1978 και το κατάστρωμά του βρίσκεται σε βάθος περίπου 25 μέτρων. Με μήκος 282 μέτρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο.

Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ