Το δαχτυλίδι του Θησέα βγήκε από τις αποθήκες

Σκηνή Ταυροκαθαψίων απεικονίζει το δαχτυλίδι του Θησέα

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το «δικό μας μουσείο» θέλει να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και έχει ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα προκειμένου να κατακτήσει το κοινό και αυτή τη χρονιά. 



Οπως ειπώθηκε στη χθεσινή εκδήλωση των Φίλων του ΕΑΜ οι περσινοί επισκέπτες ήταν 450.000 και η επιθυμία είναι φέτος να αυξηθούν. Δύο περιοδικές εκθέσεις, το Αθέατο μουσείο, μια καινούργια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και άλλα πολλά είναι τα σχέδια για τη νέα χρονιά.

Η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη ανέφερε πως η πρώτη έκθεση θα γίνει σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και θα έχει ως θέμα τους περιηγητές του 17ου αιώνα. Η δεύτερη θα ασχολείται με τα αρχαία έγχορδα μουσικά όργανα και δη με τη λύρα του Απόλλωνα.

Το πρώτο έκθεμα του Αθέατου μουσείου παρουσιάστηκε χθες. Πρόκειται για το αριστουργηματικό «δαχτυλίδι του Θησέα», χρυσό δαχτυλίδι της μυκηναϊκής εποχής. Οπως είπε παρουσιάζοντάς το ο δρ Κώστας Πασχαλίδης, έχει σκηνή Ταυροκαθαψίων. Η μυκηναϊκή ελίτ της εποχής υιοθέτησε μινωικό θέμα. Θα ακολουθήσει μια αιγυπτιακή σαρκοφάγος γάτας και άλλα. Το έκθεμα του μήνα θα μένει επί δίμηνο στην κεντρική αίθουσα του Βωμού.

Εθελοντικά επαιξαν αρχαία μουσική οι Νίκος Ξανθούλης, Οδυσσέας Κορέλης, Αντώνης Μανιάς και Βαγγέλης Νίνα. Το ημερολόγιο, που αποτελεί συνεργασία της εταιρείας των φίλων του μουσείου, παρουσίασε η πρόεδρος, Ευθαλία Μπαρμπάτη Βάρτσου.

Στο Αθέατο μουσείο θα παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερο έκθεμα από τα περίπου 200.000 που είναι στις αποθήκες του ΕΑΜ οι οποίες καλύπτουν 3.000 τετραγωνικά, έναντι των 9.500 των εκθεσιακών χώρων και φυλάσσουν εκθέματα από την έβδομη χιλιετία έως τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Το λεγόμενο δαχτυλίδι του Θησέα εντοπίσθηκε στα Αναφιώτικα της Πλάκας, μέσα στα χώματα της ανασκαφής για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου Ακρόπολης. Αρχαίος μύθος αναφέρει σκηνή κατά την οποία ο Θησέας πέφτει στη θάλασσα που είχε ριφθεί το δαχτυλίδι και το βρίσκει, αποδεικνύοντας τη θεϊκή καταγωγή του.

Οπως τόνισε ο Κ. Πασχαλίδης, αποτελεί ένα αντικείμενο από τα πρώτα της τότε αναδυόμενης στην Αττική μυκηναϊκής ελίτ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης