Τα σενάρια της επόμενης μέρας και οι πιθανές συμμαχίες


Πώς διαμορφώνονται οι μετεκλογικοί συσχετισμοί. Ποιες οι θέσεις Τσίπρα και Σαμαρά. Ο ρόλος-κλειδί του Ποταμιού. Η πρόθεση Βενιζέλου και η αγωνία σε ΑΝΕΛ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. για την είσοδό τους στη Βουλή.



Την ώρα που στους κομματικούς μηχανισμούς οι διεργασίες για την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της Κυριακής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Ο ένας μετά τον άλλο, οι αρχηγοί των κομμάτων γνωστοποιούν τις θέσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τους στόχους και τις προϋποθέσεις που θέτουν προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια μετεκλογική συμμαχία.

Συχνά βέβαια η ρητορική πριν από τις κάλπες υποκρύπτει και ένα μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού του κάθε υποψηφίου και για το λόγο αυτό όλοι οι πιθανοί σχηματισμοί που διαμορφώνονται από τις έως τώρα τοποθετήσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσουν και από το πρωί της Δευτέρας.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να βρει την Ελλάδα με κυβέρνηση -ει το δυνατόν ισχυρή- για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να δοθούν οι αναγκαίες ανάσες στην, υπό μηχανική υποστήριξη, οικονομία. Και ελπίδα όλων είναι αυτό να το έχουν κατανοήσει τα κόμματα και κυρίως αυτά που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους.

Με τα παρόντα δεδομένα, τα μόνα αρνητικά κόμματα σε συνεργασίες είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Όλοι οι υπόλοιποι φέρονται διατεθειμένοι να συμπράξουν με άλλους σχηματισμούς, με συγκεκριμένους όρους. Μπαλαντέρ της παρτίδας φαίνεται να είναι το Ποτάμι το οποίο δεν αποκλείει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει τα μικρότερα περιθώρια ελιγμών. Μέσα από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης (ακόμα και στην περίπτωση αυτοδυναμίας) με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ωστόσο απορρίπτει αυτές «που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», δηλαδή τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙ. ΔΗ.ΣΟ.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εάν αυτοί τελικά μπουν στη Βουλή, ενώ κάλεσμα έχει απευθύνει και στη ΔΗΜΑΡ, στο ΚΚΕ (που αρνείται κατηγορηματικά) και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χθες, υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και ο συνεπικεφαλής του συνδυασμού ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Νίκος Χρυσόγελος.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει συμμάχους εν όψει της επόμενης μέρας, είτε αυτή βρει το κόμμα του πρώτο είτε δεύτερο. Χωρίς βέβαια να μιλά ανοικτά για το δεύτερο σενάριο, αυτό της ήττας, ανέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Περιστέρι: «Εφόσον η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτο κόμμα, που θα βγει, και σε περίπτωση που είμαστε και αυτοδύναμοι, ή για να το πω καλύτερα, και αυτοδύναμος να είμαι, εγώ θα επιδιώξω και πάλι συμμαχίες με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί αυτό είναι το πιο αναγκαίο».

Στη συνέντευξή του μάλιστα μία μέρα μετά στον ΑΝΤ1 προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα τους πιθανούς εταίρους του: «Θα συνεργαστώ, λοιπόν, και με τα δύο κόμματα, με τα τρία κόμματα, με όσα κόμματα υπάρχουν, είτε λέγεται ΠΟΤΑΜΙ, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται Παπανδρέου, είτε λέγεται όλοι μαζί, όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη».

Οι πρόθυμοι και ο... σκληρός

Την ανάγκη το Ποτάμι να αναδειχθεί τρίτη δύναμη τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να αποκλείει κανέναν από τους δύο «ισχυρούς». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, πρέπει να είναι από θέση ισχύος για να υπερασπιστεί στο τραπέζι των διερευνητικών την παραμονή της χώρας στο ευρώ πάση θυσία, την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Η χώρα δεν μπορεί να είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία. Δεν παρακαλάμε όμως για συνεργασίες. Συνεργαζόμαστε -όταν συνεργαζόμαστε- για να σώσουμε τη χώρα», υποστηρίζει.
Το ΠΑΣΟΚ επίσης αναζητά την τρίτη κρίσιμη (όπως τη χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος) θέση για να έχει ρόλο ρυθμιστή για την επόμενη μέρα.

Όπως έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, το κόμμα του θα συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ, θέλει να είναι ο εγγυητής και ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας. «Η χώρα δεν κυβερνιέται μονοκομματικά, ούτε από μεγάλες πλειοψηφίες μονοκομματικές, πολύ περισσότερο από μεσαίες επιδόσεις κομμάτων...

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι πρώτο κόμμα, που έτσι λένε οι δημοσκοπήσεις, θα δούμε τι θα πει η κάλπη, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά θα προτιμούσαμε να είναι μέσα και η Ν.Δ.», σημείωσε σε χθεσινή του συνέντευξη.

Πιο... σκληρός ο Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας (εάν πιάσει το μαγικό 3% και μπει στη Βουλή) με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν θα συνεργαστώ με τον κύριο Σαμαρά. Συνεργάστηκα, στην πιο κρίσιμη στιγμή, και περίμενα να συμπεριφερθεί στον ελληνικό λαό διαφορετικά», είπε στην προχθεσινή συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ενικό».

Παράλληλα, διαμηνύει πως «εμείς δεν είμαστε και δεν θα είμαστε εύκολοι στις συνεργασίες. Βάζουμε πολύ συγκεκριμένους όρους».

euro2day
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης