Οκτακομματική Βουλή και πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες

Η ΥΠΕΡ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GUARDIAN 


Σε αναλυτική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου προχωρά η εφημερίδα Guardian, η οποία «βλέπει» επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία καθώς και οκτακομματική Βουλή. 



Στο εκτενές σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα έκανε έναν συγκερασμό των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, υπολογίζοντας έτσι το μέσο όρο του ποσοστού που θα συγκεντρώσει το κάθε κόμμα την Κυριακή.

Σύμφωνα με αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστό 35%, με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία (31%). Τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 6,5%. Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή (6%), το ΚΚΕ (5,5%) και το ΠΑΣΟΚ (5%).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Guardian, τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου όσο και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή με το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό (3%), γεγονός που σημαίνει οκτακομματική Βουλή.

Η υπερ-δημοσκόπηση της Guardian: Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, όπως βγαίνει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Η υπερ-δημοσκόπηση της Guardian: Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, όπως βγαίνει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν είναι σαφές αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει το ποσοστό που απαιτείται για τη συγκρότηση κυβέρνησης», αναφέρει η εφημερίδα η οποία με γράφημά της δείχνει τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής με την αυτοδυναμία που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.
Στο μπλε πλαίσιο του γραφήματος της Guardian αναγράφεται το ποσοστό που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα προκειμένου να αποκτήσει αυτοδυναμία αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός
Στο μπλε πλαίσιο του γραφήματος της Guardian αναγράφεται το ποσοστό που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα προκειμένου να αποκτήσει αυτοδυναμία αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι ίσο με εκείνο που αναγράφεται πάνω από το κίτρινο πλαίσιο.

Αν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας κυβερνήσει τελικά την Ελλάδα, στα 40 του θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, πολύ κάτω από τον μέσο όρο ηλικίας των πρωθυπουργών (64 έτη) από τη μεταπολίτευση και έπειτα», παρατηρεί η εφημερίδα. «Επίσης θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην γερμανική καγκελαρία, το 2005, γεγονός που αποτελεί τις περισσότερες εναλλαγές στην ηγεσία οποιασδήποτε άλλης χώρας – μέλους της ευρωζώνης».

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι εκλογές, τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει ως ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, μπορούν να σύρουν την ευρωζώνη ξανά στην κρίση», εκτιμά το δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει πως «αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς και ο ΣΥΡΙΖΑ ηγηθεί πράγματι της πρώτης κυβέρνησης κατά της λιτότητας από την εμφάνιση της κρίσης, το έδαφος θα είναι πλέον γόνιμο για αυτό που μπορεί να εξελιχθεί ως η μεγαλύτερη αντιπαράθεση για το μέλλον της ευρωζώνης μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον μετά τη μεγάλη ελληνική διάσωση του 2010».

 ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης