1.000 ευρώ στον κουμπαρά της Αρχαίας Κασσώπης


 Λίγα λόγια για την αρχαία Κασσώπη, την πρωτεύουσα της αρχαίας Πρέβεζας

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Διάζωμα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου την οποία και ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της πίτας. (Φώτο)



Το φλουρί που αντιστοιχούσε στο ποσό των 1.000 ευρώ κέρδισε η κ.Μαρίνα Ρουμανά η οποία εξέφρασε την επιθυμία το ποσό να κατατεθεί στον κουμπαρά της Αρχαίας Κασσώπης. 

Η κ.Ρουμανά ανέφερε ότι επέλεξε να ενισχύσει το Θέατρο της Κασσώπης για το οποίο πρόκειται άμεσα το Διάζωμα να αναθέσει την μελέτη αποκατάστασης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου που υλοποιείται την περίοδο αυτή.

"Κασσώπη": η πρωτεύουσα της Αρχαίας Πρέβεζας 

 ancient kassiopi building. panorama - hdr

H Κασσώπη ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, η έκταση της οποίας συμπίπτει περίπου με αυτή του σημερινού νομού Πρέβεζας.

Η πόλη, της οποίας έχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση, προστατεύοντας από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.

 Την ύπαρξη της πόλης στον 4ο π.Χ. αιώνα μαρτυρούν ένας κατάλογος Θεωροδόκων της Επιδαύρου (360-355 π.Χ.), στον οποίο αναφέρονται η Κασσώπη, η Πανδοσία και η Αμβρακία. Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι  στη θέση όπου ιδρύθηκε η Κασσώπη προϋπήρχε μια παλαιότερη μικρή πόλη από την εποχή του χαλκού που θα χρησίμευε ως τόπος συναθροίσεων για κοινή λατρεία στο ιερό της Αφροδίτης της κύριας θεότητας των Κασσωπαίων.

Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται στον 3ο αιώνα π.Χ. όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια.


ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχέδιο της Αρχαίας Κασσώπης που την αναπαριστά όπως ήταν το 400π.Χ

Η καλή διατήρηση των τειχών και του οικισμού της Αρχαίας Κασσώπης, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το πολεδομικό σχέδιο του οικισμού. Σύμφωνα μ' αυτό μέσα στο πολυγωνικό της τείχος, πάχους περίπου 3,50 μέτρων, υπήρχαν γύρω στα 600 διώροφα σπίτια σε οικόπεδα των 230 τετραγωνικών μέτρων.

Όλα αυτά τα σπίτια είχαν μεσημβρινό προσανατολισμό, άρτια κατασκευή και λειτουργικότητα, κοινό αποχετευτικό διάδρομο και εκπληκτικής κατασκευής σκεπασμένο υπόνομο.

Τη βάση του σχεδίου της πόλης αποτελεί η κύρια αρτηρία, μήκους 950 μέτρων και πλάτους 5-5,60 μέτρων, που σε μερικά σημεία είναι λιθόστρωτη. Ο δρόμος αυτός ένωνε τις δύο κυρίες πύλες του κάστρου και ήταν βατός σε τροχοφόρα.

Δύο άλλοι δρόμοι πλάτους 4,30-4.40 μέτρων διακρίνονται βορειότερα, οι οποίοι είναι παράλληλοι προς την κύρια αρτηρία και  οδηγούν προς το θέατρο, ενώ ένας άλλος δρόμος νοτιότερα, παράλληλος με το νότιο τείχος, έχει εξαφανισθεί.

Είκοσι κάθετοι δρόμοι, πλάτους 4.00-4,40 μέτρων, διαιρούν τις τρεις παράλληλες ζώνες σε 60 περίπου ορθογώνια οικοδομικά συγκροτήματα, που έχουν πάντοτε σταθερό πλάτος (30,30 μέτρα).

Έχει εφαρμοσθεί δηλαδή εδώ το εκσυγχρονισμένο ευθύγραμμο ή γεωμετρικό σχέδιο,  που είχαν εγκαινιάσει πρώτες οι ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας από το τέλος του 7ου π.Χ. αιώνα και είχε τελειοποιήσει κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα ο περίφημος πολεοδόμος, μαθηματικός και αρχιτέκτων Ιππόδαμος ο Μιλήσιος (Ιπποδάμειο σύστημα).

kassopi6
Πανοραμική άποψη της Αρχαίας Κασσώπης όπου απεικονίζονται το Θέατρο (1), το Καταγώγειο (2), το Πρυτανείο (3), η Στοά (4), το Ωδείο (5) και ο Bωμός-Θυσιαστήριο (6)

Απόσπασμα από κείμενο του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης