Οι 100 κορυφαίες ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα


ΕΞΑΓΩΓΕΣ  

Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρος παραμένουν στους κορυφαίους 100 προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, τα αγροτικά υποχώρησαν παραδίδοντας τα... σκήπτρα στα βιομηχανικά. 



Τα παραπάνω προκύπτουν από τον απολογισμό του εννεαμήνου του 2014 που έκανε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναφορικά με τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τις 100 κορυφαίες ξένες αγορές γι' αυτά.

Οι εξαγωγές μας στο διάστημα Ιανουαρίου?Σεπτεμβρίου παρουσίασαν μείωση 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ.

Τα κύρια γεγονότα που επηρέασαν τις εξαγωγές ήταν το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγέων η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων.

Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος ενώ στην 6η θέση (από την 7η) ανήλθε ο Εφοδιασμός Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Στην 7η θέση ανήλθε (από την 8η στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο) το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Αίγυπτος (από 15η), το Γιβραλτάρ (από 6η) και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (από 9η θέση).

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 9,6% και στην πτώση κατά 8,3% των εξαγωγών καυσίμων.

Μικρή αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (2%), που αποτελούν πλέον το 38% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ αυτές των πρώτων υλών υποχωρούν κατά 3,8%. Τέλος, μειωμένες (-3,1%) εμφανίζονται οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένες κατά κατηγορίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης