Ζαγόρι και γεωπάρκο Βίκου - Αώου μαζί (?) στην UNESCO


...Αλλά όχι στις προτεραιότητες της Ελληνικής πολιτείας... 

Λέμε ναι στο Ζαγόρι ως μνημείο την παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γιατί διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο. 



Έστω και αν έγινε γνωστό με διαδικασίες πανηγυρισμού από την κυβέρνηση, οι οποίες είχαν έντονο το χρώμα προεκλογικής εξαγγελίας, παρά μιας λιτής αλλά ιδιαίτερης ευαισθησίας ανακοίνωσης σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό, φυσιολατρικό και τουριστικό γεγονός.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα τη στάση της πολιτείας στο ήδη ενταγμένο σε λίστα της UNESCO, Γεωπάρκο Βίκου - Αώου.

Ένα πάρκο που έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, αφού η ίδια πολιτεία κάνει συνέχεια περικοπές σε κάθε τι που το αφορά, όπως την ετήσια συνδρομή των 5000 ευρώ, τη φύλαξή του, κά.

Το Ζαγόρι, αποτελεί έναν από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας και ιδίως της Ηπείρου.

Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλη επιβάρυνση επισκεπτών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, τόσο σε επίπεδο κατοικημένης ζώνης όσο και σε γειτονικούς πράσινους ή υγρούς προορισμούς. Κάτι, που όσο προσεκτικά κι αν γίνεται αλλοιώνει εν μέρει την φυσιογνωμία του τόπου.

 Η πολιτική της κυβέρνησης, της περιφέρειας, αλλά και των δήμων θα έπρεπε να στρέφεται στην αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με αυτό που χαρακτηρίζεται σήμερα ως παραδοσιακός οικισμός, τη διατήρηση ή και αύξηση του πράσινου εντός και εκτός κατοικημένης περιοχής, την καθαρότητα των υγροτόπων, την οικονομική και επιστημονική στήριξη του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, την ουσιαστική φύλαξή του. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας διαψεύδει καθημερινά.

Ότι δεν φέρνει κέρδος δεν έχει την ίδια θέση, αν δεν παρατιέται στην τύχη του από τους μηχανισμούς του κράτους και από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ευαισθησία κινείται συνήθως σε δηλώσεις, αλλά επί της ουσίας η προσφορά είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Καταδικάζουμε αυτή τη λογική και ζητάμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους δήμους να σταθούν αρωγοί κάθε προσπάθειας που αφορά τη φύση στον τόπο μας με μέτρα χρήσιμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 Εμφάνιση 2015.jpg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης