Νέα σενάρια Grexit από τα διεθνή ΜΜΕ


Χαρακτηρίζουν “θανάσιμη απειλή” το ελληνικό χρέος

Τelegraph: “Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ” - Bloomberg και FT: “Περιθωριοποιημένη η Ελλάδα, ενδεχόμενη έξοδός της από το ευρώ δεν θα κόστιζε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη – Reuters: Οι αριθμοί δεν βγαίνουν για τον Σαμαρά



Την τιμητική της εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, με τη διαφορά πως σήμερα οι προσεγγίσεις των αναλυτών είναι αποστασιοποιημένες από το... θρίλερ της Τρίτης, από αυτό που ονομάζουν τα βρετανικά και γερμανικά μίντια ως «την μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου» και επιχειρούν μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων που όμως οδηγεί στο συμπέρασμα πως πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αλλά παράλληλα μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στην ίδια τη πορεία της ευρωζώνης.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η χώρα είναι «ακυβέρνητη» και ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στην χώρα. Το δημοσίευμα φέρνει τον τίτλο: «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον».

Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή υποστηρίζει ότι η Οικονομική Νομισματική Ένωση ήταν από τη «γέννησή» της καταδικασμένη να αποτύχει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ευρωπαϊκή ελίτ» αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για αυτό και σήμερα, η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».

Όπως αναφέρει, το «πείραμά» τους έφερε την ύφεση σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και σημειώνει ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό... στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τον Όμπορν, η ιταλική οικονομία είναι «ετοιμοθάνατη», η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν σε βαθμό... ανησυχητικό.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 30%, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να βρει δουλειά, λόγω της κρίσης. Τέλος, τονίζει, πως στην Ισπανία η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%.

«Μιλάμε για εκατομμύρια κατεστραμμένες ζωές και όνειρα», γράφει ο Όμπορν, αναφέροντας ακόμη πως νέα πολιτικά κόμματα έχουν βγει στην επιφάνεια, από την άκρα Αριστερά έως την ακροδεξιά.

Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, η πιο «θανάσιμη» και πρόσφατη απειλή για το ευρώ είναι η «ανάσταση» του θρίλερ του ελληνικού χρέους.

Όπως εξηγεί, η χώρα είναι «ακυβέρνητη», ενώ υπογραμμίζει πως την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στην χώρα και προκάλεσε «την μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου των τελευταίων 27 χρόνων».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι πλέον, η πολιτική δομή στη ΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να «χωρέσει» στην οικονομική πραγματικότητα, ή το αντίστροφο.

«Μην ξεχνάτε ότι το ενιαίο νόμισμα θα λειτουργήσει σωστά μόνο με μια ενιαία οικονομική πολιτική, ένα ενιαίο ταμείο, ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης και δαπανών, ένα ενιαίο εθνικό κοινοβούλιο και ενιαία πολιτική ταυτότητα», αναφέρει, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, η «ανίκανη» ηγεσία της Ευρώπης, προσπαθούσε να αποφύγει αυτό το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα» το οποίο, όπως τονίζει, η επικείμενη οικονομική καταστροφή θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως θα είναι μια τρομαχτική πραγματικότητα για εκατομμύρια οικογένειες στην Ευρώπη, αλλά όπως υποστηρίζει, δυο θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα προκύψουν από τη νέα κοινωνική κατάσταση: Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν την «παραφροσύνη» του ευρώ!

Όπως αναφέρει, η κατάσταση θα... σταθεροποιηθεί στο κέντρο, σημειώνοντας πως η Γαλλία, το Βέλγιο και μερικά ακόμη κράτη-μέλη θα καταλάβουν τώρα το «όνειρο» του Ζαν Μονέ, το οποίο έχει τη Γερμανία στο κέντρο του.

Ο Όμπορν καταλήγει αναφέροντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός» πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών!

Bloomberg και FΤ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει πλέον από την ελληνική εκτροπή


Financial Times και Bloomberg υποβαθμίζουν σήμερα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωσκακιέρα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας περιθωριοποιημένη, πράγμα που, στην ουσία, σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν θα κόστιζε και τόσο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Μία ανάλυση που ουσιαστικά αφαιρεί το όποιο "όπλο" είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ώστε να προωθήσει την ατζέντα του για οικονομία και χρέος.

Σύμφωνα με τους FT παρά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών για το ελληνικό ΧΑ, αλλά και την ελληνική αγορά ομολόγων, τα κόστη δανεισμού για τις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας μόλις και μετά βίας επηρεάστηκαν.

Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Ευρώπη υποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική κρίση που τρία χρόνια πριν έθεσε σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, δεν συνιστά πια απειλή για την ύπαρξη της Ευρωζώνης, γράφουν επί λέξη οι FT

Προς το παρόν, οι επενδυτές εμφανίζονται να φέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι στο περιθώριο, παρά σαν μια πιθανή πηγή εκδήλωσης ντόμινο. Η ανησυχία τους έγκειται στο αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

“Ως ιδιοσυγκρασιακό γεγονός, η προεδρική εκλογή είναι απίστευτα σημαντική για τη χώρα, αλλά το αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή αποτιμάται ήδη (από τους επενδυτές)”, λέει ο Carl Norrey, της JPMorgan.

Αυτό, πάντως, σημειώνουν οι FT, μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λόγω του ενδεχομένου προσφυγής σε εθνικές εκλογές και ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο Norrey, θα υπάρξει κινητικότητα στα αντι-ευρωπαικά κόμματα και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων”.

Από την πλευρά του, ο Nick Nelson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της UBS, ανέφερε ότι οι αλυσιδωτές συνέπειες από την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ήταν περιορισμένες, λόγω της περιβόητης δέσμευσης Ντράγκι το καλοκαίρι του '12 ότι θα προστατεύσει με κάθε μέσο το ευρώ.

Αυτό θεωρεί και η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, που έχουν περιορίσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις τους πως μια αναταραχή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Bloomberg: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για ενδεχόμενο Grexit


Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέφερε στους επενδυτές το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως το 2010 και το 2011.

“Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ξεφύγει από την κρίση. Έχει ακόμα πολύ δρόμο για να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση” τονίζει ο Peter Fisher, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Fed.

''H “βουτιά” του χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων επανέφερε το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ' ότι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Έκτοτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στην διαχείριση κρίσεων και τις αναταραχές των αγορών και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν

Ωστόσο, όπως λέει, ίσως αυτή η κρίση να μην φτάσει στο σημείο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοντογούρη της Βeta Securities, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές, αλλά ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστικός όσο υποδεικνύει η ρητορική του.

“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα. Αλλά ευελπιστώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επανεξετάσουν τη στάση τους και να δουν το πραγματικό πρόβλημα” τονίζει χαρακτηριστικά.

“Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξουσία δεν είναι ένα ρίσκο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες” λέει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.


Reuters: Τα μαθηματικά πάνε κόντρα στο Σαμαρά

Δεν του βγαίνουν οι αριθμοί του Ελληνα πρωθυπουργού, σχολιάζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφερόμενο στο τέχνασμά του, όπως το χαρακτηρίζει, με την εκλογή Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μόνο πείθοντας τουλάχιστον κάποιους από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επαναστατήσουν μπορεί να κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και κατά συνέπεια να αποφευχθεί μια πιθανή πολιτική κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα, καθώς ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για τον υποψήφιο της κυβέρνησης για όταν αρχίσει στο Κοινοβούλιο η ψηφοφορία σε τρία στάδια για τον αρχηγό του κράτους, στις 17 Δεκεμβρίου.

Soc.Gen.: «Η Ελλάδα μόνο τον εαυτό της μπορεί να εκτροχιάσει πλέον, όχι την Ευρωζώνη»


Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και η πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, εκτιμά ο Κιτ Τζουκς, επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale.

«Πρόκειται για μία πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα. Μπορεί να μην εκλεγεί Πρόεδρος, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά τι;», αναρωτήθηκε ο κ. Τζουκς μιλώντας στο Bloomberg.

Ερωτηθείς όμως για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο είπε: «Αυτή τη στιγμή ο αντίκτυπος της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη είναι μικρός. Πραγματικά δυσκολεύομαι να δω πως πλέον μπορεί η Ελλάδα να εκτροχιάσει την Ευρωζώνη απ' τη θέση που βρίσκεται. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να εκτροχιάσει μόνο τον εαυτό της. Και αυτό μόνο μπορεί να κάνει...»

Τι γράφουν οι γερμανικές Die Welt - Tagesspiegel - Πηγή: DW

«Στο βάθος αυτού του δράματος στα μάτια των αναλυτών υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα έριξε την ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και το ενδεχόμενο προβάλει και πάλι πιθανό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την ΕΕ με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση στην Ελλάδα στα προ της κρίσης δεδομένα.

Γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη «κραχ» τριακονταετίας. «Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από 4 χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ευρωζώνης» υποστηρίζει στην εφημερίδα die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital. «Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014».

Από το Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες βράδυ λόγο για «κρίσιμες στιγμές» για την Ελλάδα, που κατά τους αναλυτές αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στις χώρες σε κρίσης. Ενώ όλες έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες της η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη.

Υπό αυτήν την οπτική γωνία η απόφαση του Σαμαρά να επιταχύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας στην ουσία πρόωρες εκλογές επικρίνεται από τον Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλή οικονομολόγο του οίκου αναλύσεων Highfrequency Economics. «Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στην ίδια εφημερίδα. «Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σε ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή.

Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι 5 χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης.

Τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που ο Σαμαράς χάσει το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα. «Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην ευρωζώνη, γιατί αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM» δηλώνει στην εφημερίδα die Welt o Kαρλ Βάινμπεργκ.

Έτσι, οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς από το Ελσίνκι, που όπως παρατηρεί γερμανός αρθρογράφος είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους».

protothema.gr/





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης