Έφτασε τα ξημερώματα το απαντητικό e- mail της τρόικας


Τα μέτρα που ζητά

Έφτασε τα ξημερώματα το απαντητικό e- mail της τρόικας στις προτάσεις που είχε κάνει κυβέρνηση.
Από τις πρώτες πληροφορίες ζητούν πιο ρητές δεσμεύσεις και διευκρινίσεις  ενώ δεν ξεκαθαρίζει αν θα επιστρέψουν το Σάββατο.




Η κυβερνητική επρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έφτασε e - mail. Χωρίς να απαντά τι περιέχει στην απάντηση του το e -mail.

Τα μέτρα που ασκείται πίεση να εφαρμοστούν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων:

Nα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,
Να επαναξιολογηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων,
το ΔΝΤ πιέζει για τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά,
κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016,
επιβολή φόρου πολυτελείας,
αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς-συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, παραμένει στα 1.500 ευρώ το όριο ακατάσχετο λογαριασμού,
πάγωμα συντάξεων έως το 2017, αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης, θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά, καθώς και κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη, σε εφαρμογή σταδιακά από το 2019.

Στο e-mail προς την τρόικα η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται σήμερα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις δύο πλευρές έτσι ώστε το οικονομικό επιτελείο να παράσχει τις διευκρινίσεις που ζητεί η τρόικα. Να σημειωθεί ότι στο email οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναφέρουν πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντιδημοφιλή μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην πρότασή της προς τους δανειστές αφορούν:
• αύξηση ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% στο 11%, ακόμη και στο 13%

• αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης - η ρύθμιση θα αφορά τους σημερινούς 40άρηδες, αφού θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά

• κατάργηση συντάξεων πριν από τα 62 έτη, με εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο
• πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016-2017

• πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε από τη μείωση των δικαιούχων να προκύψει μόνιμη μείωση στο κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ

• αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου για νεοεισερχόμενους: από 1η Ιανουαρίου ο μισθός θα είναι 648 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου με νέο κούρεμα σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες

• αλλαγές σε περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η διαρροή του e-mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προς την τρόικα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουιν πως η διαρροή του έγινε από την πλευρά των δανειστών και η σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας είναι ενδεικτική των πιέσεων που ασκούν στο Μαξίμου.

Στο e-mail που απέστειλε η ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά τα μέτρα προβλέπονται προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015 που η τρόικα θεωρεί πως θα δημιουργεί.

Μάλιστα, προκαλεί σοκ και η αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινή πως στο e-mail περιλαμβάνονται προληπτικά μέτρα για πρώτη φορά από 1η Ιουλίου του 2015 σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και δημοσιονομικό κενό όπως επιμένει η τροικα.

madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης