Υπό όρους θετική η Λευκωσία στην επανέναρξη των συνομιλιών


 ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ BARBAROS

Στην προσπάθεια οριστικοποίησης της φόρμουλας που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, καθώς οι Α.Σαμαράς και Α.Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι χωρίς την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση και των διμερών σχέσεων. 



Με τον Α.Νταβούτογλου όμως να ζητά επιτακτικά συναίνεση της Ελλάδας για επιβολή της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου «ολόγυρα στο νησί», αποσυνδέοντας το φυσικό αέριο από την Λύση του Κυπριακού, τα περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης είναι περιορισμένα.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ.Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ότι η από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Κύπρο, θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού και το φυσικό αέριο το όποιο εξορυχτεί από κοινού θα αποτελέσει την γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας».

Οι δηλώσεις αυτές τις οποίες μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το κρατικό πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΟΥ, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Λευκωσίας, που απορρίπτει κάθε συζήτηση για το φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο τις προτάσεις για σύσταση κοινής εταιρείας εκμετάλλευσης με το ψευδοκράτος, προτού υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Η διαδικασία πάντως για την αναζήτηση της φόρμουλας επανέναρξης των συνομιλιών την οποία χειρίζονται από χθες οι Αν.Μητσιάλης και Φ.Σινιρίογλου, κινείται σε μια λεπτή γραμμή καθώς μετά και τις δηλώσεις Νταβούτογλου (που αγνοούν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία), θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση διολίσθησης σε τετραμερή, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι «μητέρες πατρίδες».

Υπό όρους θετική η Λευκωσία στην επανέναρξη των συνομιλιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία επέμενε να προβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις ζητώντας την διακοπή των κυπριακών ερευνών ως προϋπόθεση για την απόσυρση του Barbaros και άνευ όρων επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ν.Αναστασιάδη.

Αλλά και η Λευκωσία που είχε ξεκινήσει θέτοντας ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών την απόσυρση του Barbaros και έμπρακτη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει νέα τέτοιου είδους αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτω, έδειξε μέσω των μηνυμάτων που έστειλε στην Αθήνα ότι ήταν έτοιμη για έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Όπως πληροφορείται το ΕΘΝΟΣ η Λευκωσία θα μπορούσε να αποδεχτεί την επανέναρξη των συνομιλιών στις αρχές Ιανουαρίου εφόσον έχει προηγηθεί η απόσυρση του Barbaros με την λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 30 Δεκεμβρίου.

Πριν από αυτή την ημερομηνία θα έχουν ολοκληρωθεί γύρω στα Χριστούγεννα οι έρευνες στο Οικόπεδο 3 του γεωτρύπανου Shaipem-10000 που έχει νοικιάσει η κοινοπραξία Eni/Kogas, κάτι που η Τουρκία θα μπορούσε να εμφανίσει ως «ταυτόχρονη διακοπή ερευνών».

Το κρίσιμο σημείο θα ήταν όταν το γεωτρύπανο θα αναλάμβανε και πάλι δράση σε άλλο σημείο του Οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς ενδεχόμενη αποστολή εκ νέου του Barbaros ή πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, θα ακύρωνε την όλη προσπάθεια.

Νίκος Μελέτης
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ