Νέος πύραυλος βαρέων βαρών για την Ευρώπη

O Ariane 6 θα παράγεται σε δύο βερσιόν, οι οποίες θα θέτουν σε τροχιά φορτία των 5 ή 11 τόνων
Ο Ariane 6 αναμένεται να αντικαταστήσει τον σημερινό Ariane 5 το 2020

 Πράσινο φως για την ανάπτυξη του Ariane 6, του πυραύλου με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά εκτόξευσης μεγάλων φορτίων, έδωσαν οι χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Ενέκριναν επίσης κονδύλια που επαρκούν οριακά για το ExoMars, ένα ευρωπαϊκό ρομπότ στον Άρη.



Οι αρμόδιοι υπουργοί που εκπροσώπησαν τις χώρες τους σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο ενέκριναν κονδύλια συνολικού ύψους 5,924 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι μπορώ να σας δώσω την περίληψη της συνάντησης λέγοντας ότι ήταν επιτυχής. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι ήταν μεγάλη επιτυχία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Ζαν-Ζακ Ντορντέν.

To προφίλ του νέου πυραύλου

Σχεδόν 4 δισ. θα διατεθούν για τον διάδοχο του Ariane 5, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πυραύλου, ο οποίος επιχειρεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται επιτυχημένος. Αντιμετωπίζει όμως αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η αμερικανική SpaceX, και προβλέπεται να χάσει τη θέση του στην αγορά στα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Ο Ariane 6 αναμένεται να ρίξει το λειτουργικό κόστος, καθώς θα βασιστεί σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και μια απλοποιημένη γραμμή παραγωγής. Θα παράγεται σε δύο εκδόσεις, τις Α62 και A64, οι οποίες θα μπορούν να θέτουν σε τροχιά φορτία 5 ή 11 τόνων αντίστοιχα.

Βασικοί εργολάβοι του προγράμματος θα είναι ο όμιλος Airbus και η γαλλική Arianespace. Όπως μάλιστα αναφέρει το BBC, η Γαλλία, η οποία επιθυμούσε διακαώς να εγκριθεί ο Ariane 6, έπεισε τη Γερμανία να δώσει το πράσινο φως λέγοντας «ναι» στο αίτημα του Βερολίνου για χρηματοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, (ISS) στον οποίο επικεντρώνονται οι γερμανικές διαστημικές δραστηριότητες.

Συνολικά 800 εκατ. αποφασίστηκε να διατεθούν έως το 2017 για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Οριακή είναι ωστόσο η χρηματοδότηση για το ExoMars, ένα τροχοφόρο ρομπότ που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2018 για να αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη. Το χρηματοδοτικό κενό της αποστολής, η οποία είχε φτάσει παλαιότερα στο όριο της ακύρωσης, φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι υπουργοί ενέκριναν μόνο 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο γενικός διευθυντής της ESA δήλωσε πως το ποσό αρκεί για τη συνέχιση του προγράμματος.

«Σημαίνει ότι μπορώ να υπογράψω συμβόλαια με τη βιομηχανία του χρόνου» είπε.

 .tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης