Φιέστα στη Θράκη στήνει η Αγκυρα


Πυροδοτεί το κλίμα η Αγκυρα, καθώς τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβουτογλου για την σύγκληση, το Σάββατο, του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας υπό την προεδρία των δυο πρωθυπουργών,... 



...γνωστοποίησε με ρηματική διακοίνωσή της την πρόθεση μετάβασης του δεκαμελούς υπουργικού κλιμάκιου και της πολυμελούς αντιπροσωπείας υπό τον τούρκο πρωθυπουργό Α.Νταβούτολου στην Θράκη,το απόγευμα του Σαββάτου.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση κοινοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας ,καθώς η συνάντηση κορυφής Σαμαρά-Νταβουτογλου είχε ακριβώς σχεδιαστεί για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντος της κυπριακής ΑΟΖ και την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντ αυτού τώρα η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με μια προκλητική κίνηση που στρέφεται όχι πια εναντίον της Κύπρου αλλά της ίδιας της Ελλάδας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Η τουρκική πλευρά λειτούργησε ως συνήθως εκβιαστικά και φρόντισε να γνωστοποιήσει την πρόθεση για επίσκεψη στην Θράκη ,ενώ είχε ήδη οριστικοποιηθεί η σύγκληση του ΑΣΣ ,φέρνοντας έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα ,η οποία μελετά την απάντηση στην τουρκική ρηματική διακοίνωση .

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του (ισλαμικού) καθεστώτος Ερντογαν στις σχέσεις με την Ελλάδα ,καθώς μάλιστα ο τούρκος ηγέτης εμφανίζει την χωρά του ως προστάτη όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ,ακόμη και μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η επίσκεψη Νταβουτογλου με την ιδιότητα του πλέον ως πρωθυπουργού στην Θράκη θα σηματοδοτήσει την αναβίωση του νεοθωμανικου οράματος (του οποίου ο ίδιος είναι ο θεωρητικός εμπνευστής ) και την αναβαθμισμένη πλέον επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας .

Σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων μάλιστα που η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και εθνικές συνέπειες , ενώ ταυτόχρονα η Θράκη θα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και για άλλα θέματα όπως το Κυπριακό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ