Στη δίνη της υπερφορολόγησης ανθεί το λαθρεμπόριο


Νέα στοιχεία και μελέτες για τις επιπτώσεις στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών 

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα να περνούν από κόσκινο τις προωθούμενες προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. 
 
 
Με φόντο τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, πηγές του Υπουργείου δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους για την έκβαση της διαδικασίας.

Η παγίδα της ακολουθούμενης πολιτικής

Η αγορά συμμερίζεται τις εν λόγω ανησυχίες. Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της από τη δημοσιοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, τα οποία εντάσσονται στην ακολουθούμενη έως σήμερα ατελέσφορη πολιτική συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών και συνεχούς αύξησης της φορολογίας. 
 
Παράγοντες της αγοράς, αλλά και πλήθος διακεκριμένων οικονομολόγων διαμηνύουν εδώ και καιρό ότι η πολιτική αυτή στην Ελλάδα έχει κάνει τον κύκλο της και προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων αναμένεται να διευρύνει τη δημοσιονομική τρύπα αλλά και να πλήξει τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας άρχισαν να διαφαίνονται από το καλοκαίρι.

Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης

Η υπερφορολόγηση αποτελεί τροχοπέδη, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, και λειτουργεί πλέον αντιπαραγωγικά, σαμποτάροντας τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. 
 
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρουν τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, οποίος εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, ήρθε αντιμέτωπος με ένα απανωτό κύμα φορολογικών αυξήσεων. Την περίοδο 2009-2010 ο ΕΦΚΟΠ αυξήθηκε κατά 125% και ο ΦΠΑ ανήλθε από 19% σε 23%. 
 
Τα αποτελέσματα καταστροφικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καθώς χάθηκε το 1/3 των θέσεων εργασίας στον κλάδο και παράλληλα η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν απέδωσε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, αντίθετα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση εσόδων από ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ σε σχέση με τους εξαγγελθέντες στόχους.

Συνεχίζεται η πτώση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών

Παρά ταύτα η περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης των αλκοολούχων συμπεριλαμβάνεται στα προτεινόμενα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015. Η πρόσφατη κλαδική μελέτη της Infobank - Hellastat επιβεβαιώνει την πτώση των πωλήσεων και την αποδίδει στην υψηλή φορολόγηση. 
 
Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2013 διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο των 120.000 εκατόλιτρων, από 226.000 εκατόλιτρα το 2008, σημειώνοντας υποχώρηση μεγαλύτερη από 45% κατά την περίοδο αυτή.

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων λαθρεμπορίου

Παράγοντες του κλάδου των αλκοολούχων ποτών κρούουν των κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το μέλλον του κλάδου τους, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Η εκρηκτική άνοδος του λαθρεμπορίου, άμεση συνέπεια (και) της φορολογικής καταιγίδας, έχει δημιουργήσει τεράστιες απώλειες για τα δημόσια ταμεία. 
 
Την ίδια ώρα, η κατανάλωση συνεχίζει να μετακυλίεται σε κατηγορίες που δεν φορολογούνται ή υπόκεινται σε ελάχιστη φορολογία, ενισχύοντας ταυτόχρονα παράνομες πρακτικές, κυρίως, στα χύμα αποστάγματα.
 
 tovima.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης