Χριστόψωμο στα χωριά των Τζουμέρκων


Από το βιβλίο του Χρήστου Παπακίτσου

Το ψωμί για τους Ηπειρώτες ήταν το πολυτιμότερο αγαθό, ήταν θείο δώρο. Ήταν ευλογημένο από το Θεό και ορκίζονταν σ' αυτό. "Μα το ψωμί " έλεγαν και δένονταν με βαρύτατο όρκο. Δικαίως, λοιπόν, το τιμούσαν ιδιαίτερα την ημέρα της Γέννησης του Χριστού. 



Το παρασκεύαζαν με ιδιαίτερη επιμέλεια και ευλάβεια, με αλεύρι ¨καθάριο", σιταρένιο δηλαδή, το ζύμωναν με το "άκρεντο", το αμίλητο νερό και φιλοτεχνούσαν επάνω την επιφάνεια του ψωμιού, την κόρα του, με ωραίες ανάγλυφες παραστάσεις συμβολικού χαρακτήρα, όπως Φάτνες, αστεράκια,σταυρούς, αρνιά και κατσίκια (αρνοκάτσικα τα έλεγαν). 



Επίσης με το στόμιο μεγάλων και μικρών ποτηριών αποτύπωναν επάλληλους κύκλους, που συμβόλιζαν την οικογενειακή ενότητα. Σε όλη τη διαδικασία του στολισμού του χριστόψωμου παρακαλούσαν να τους δώσει ο Χριστός "αρνιά, κατσίκια, νύφες,γαμπρούς). δηλαδή να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες τους.



Το χριστόψωμο το έψηναν στη γάστρα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων με μεγάλη προσοχή, ώστε να γίνει ροδαλό και προ παντός να μην σκάσει. 

Η φωτιά που πυράκτωνε τη "γωνιά" και τη γάστρα, άναβε με ειδική φροντίδα.Έπρεπε να προηγηθεί το λεγόμενο "πάντρεμα της φωτιάς". 

Τελειώνοντας εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα & καλές γιορτές!



 Αναρτήθηκε στο fb από τον Ιωάννη Φούκα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης