Επιτυχημένο το αφιέρωμα «Στα ίχνη του Ελ Γκρέκο»


«Εδώ βρίσκεται ο Γκρέκο. Η μελέτη του έδωσε τα μυστικά της Τέχνης, η Τέχνη του αποκάλυψε τα μυστικά της φύσεως, η Ίρις του έδωσε το χάρισμα των χρωμάτων, ο Φοίβος το δώρο του φωτός και ο Μορφέας του χάρισε τις σκιές» 

Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, στην αίθουσα Διώνη, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του δικτύου συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με τίτλο: «Στα ίχνη του Ελ Γκρέκο»  (Φώτο)




Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του ζωγράφου και την ανακήρυξη του 2014 ως επετειακού έτους Ελ Γκρέκο από την UNESCO.

Οι μαθητές του σχολείου μας, εμπνεύστηκαν από το μοναδικό καλλιτεχνικό έργο του Ελ Γκρέκο και προσέγγισαν τον ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο της ζωγραφικής του, που κατάφερε να εξαϋλώσει την τέχνη, να την φτάσει στα ουράνια, και μετουσιωμένη να την κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα.

 Εμφάνιση MSA_EL GRECO_5.JPG

Απέδωσαν με σεβασμό και ωριμότητα αποσπάσματα από το κύκνειο συγγραφικό άσμα του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», στο οποίο ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια εικονική συνομιλία με τον Παππού El Greco, και κάνει έναν απολογισμό του δικού του εσωτερικού οδοιπορικού, κάτω από το σημάδι της κοινής καλλιτεχνικής τους αγωνίας: πίσω από τα φαινόμενα να βρουν την ουσία.

Ένα πίνακα μελωδιών και μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα δημιούργησε Μουσικό Σύνολο του σχολείου μας.

 Εμφάνιση MSA_EL GRECO_7.JPG

Με το τραγούδι «Αποχαιρετισμός» του Κώστα Μουντάκη ξεπροβόδισε το ζωγράφο από την Κρήτη, την πατρίδα του, για να τον συναντήσει στη Βενετία και τη Ρώμη την εποχή της Αναγέννησης με δύο άριες «ARIA DI CHIESA» του Alessandro Stradella και «SON TUTTA DUOLO» του Alessandro Scarlatti.

Στο Τολέδο, τη δεύτερη πατρίδα του, την πόλη όπου καταξιώθηκε ως καλλιτέχνης, τον συνόδευσε με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Κατάσταση πολιορκίας», και «Μακριά πολύ μακριά», εκεί όπου ακούγεται η ζωή. Για να τον αποχαιρετίσει με τους στίχους του μεγάλου ποιητή Γιώργου Σεφέρη, μελοποιημένους από το Μίκη Θεοδωράκη στο εξαιρετικό τραγούδι «Κράτησα τη ζωή μου».

Σας ευχαριστούμε για τη χαρά, τη συγκίνηση και την ομορφιά! «Χαρά στο νέο που θαρρεί πως έχει χρέος να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο, να τον κάμει πιο σύμφωνο με την αρετή και τη δικαιοσύνη, πιο σύμφωνο με την καρδιά του, αλίμονο σε όποιον αρχίζει τη ζωή του χωρίς παραφροσύνη.» Νίκος Καζαντζάκης «Αναφορά στον Γκρέκο»

 Εμφάνιση MSA_EL GRECO_8.JPG

Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,κύριο Κωνσταντίνο Δημητρίου, τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Άρτας , κύριο Μανώλη Φραγγίδη , την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Δημοτική Αλλαγή», κυρία Λίτσα Κιτσαντά, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», κυρία Μιμίκα Αξιώτη, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές του σχολείου μας και όλους τους συμπολίτες μας. Ευχαριστούμε θερμά την ΑΔΑΕ ΟΤΑ για την παραχώρηση της αίθουσας «ΔΙΩΝΗ».

Επίσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την κάλυψη του κόστους εκτύπωσης της αφίσας και του προγράμματος της εκδήλωσης, καθώς και το γονέα, που επιθυμεί την ανωνυμία του, για την κάλυψη του κόστους του ήχου από τον ηχολήπτη Κώστα Τάση και τους συνεργάτες του.

Τέλος, ευχαριστούμε τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας για την προβολή της εκδήλωσης και τον τηλεοπτικό σταθμό ArtTv για την τηλεοπτική κάλυψη.

 Εμφάνιση MSA_EL GRECO_10.JPG


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης