«Στα ίχνη του Ελ Γκρέκο» από το Μουσικό Σχολείο Άρτας


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του δικτύου συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με τίτλο «Στα ίχνη του Ελ Γκρέκο» την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Διώνη.



 Το έτος 2014 έχει αν στα ίχνη του Ελ Γκρέκο ακηρυχθεί από την Unesco έτος Ελ Γκρέκο, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατό του (7 Απριλίου 1641).

 Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614), γνωστός επίσης με το προσωνύμιο El Greco (ο Έλληνας), γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης, σημερινό Ηράκλειο, το 1541 και πέθανε στο Τολέδο της Ισπανίας το 1614. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του την Κρήτη, κάνοντας την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα το Τολέδο, δεύτερη πατρίδα του.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της Ισπανικής Αναγέννησης, εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη, στη συνέχεια ταξίδεψε στη Βενετία, όπου επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της Ιταλικής Ζωγραφικής, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής.

Το 1577, εγκαταστάθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, όπως ο «Διαμερισμός των ιματίων του Χριστού», η «Ταφή του Κόμητα Οργκάθ», «ο Άγιος Σεβαστιανός», «ο Λαοκόων», «Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως» και άλλα.

Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614. Διαμόρφωσε μια εικαστική γραφή απόλυτα προσωπική συνδυάζοντας στοιχεία από την τέχνη του Τιτσιάνο, του Τιντορέτο, του Μιχαήλ Αγγέλου και τη Βυζαντινή αγιογραφία. Στον 20ό αιώνα, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους προδρόμους της Μοντέρνας Τέχνης και ένας από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

Οι μαθητές του Σχολείου μας θα μας οδηγήσουν στα ίχνη του ζωγράφου στους τέσσερις σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, την Κρήτη, τη Βενετία, τη Ρώμη και το Τολέδο μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του μεγάλου, επίσης κρητικού, συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και το έργο του «Αναφορά στο Γκρέκο».

Ο Καζαντζάκης λέει για το μεγάλο ζωγράφο «Η αγωνία του Γκρέκο είναι πίσω από τα φαινόμενα να βρει την ουσία. Να τυραννήσει το σώμα, να το μακρύνει, να το φωτίσει αρπαχτικά, να επιφοιτήσει απάνω του και να το κάψει όλο.

Όλος ανησυχία και πείσμα, περιφρονώντας τους συνηθισμένους κανόνες της τέχνης, προσηλωμένος μονάχα στο δικό του τ’ όραμα, παίρνει το πινέλο του όπως ο ιππότης το σπαθί του, και ξεκινάει. Η ζωγραφική, συνήθιζε να λέει, δεν είναι τεχνική, δηλαδή συνταγές και κανόνες.

Η ζωγραφική είναι άθλος, έμπνευση, ενέργεια απόλυτα προσωπική» Παράλληλα, Μουσικό Σύνολο του σχολείου θα δημιουργήσει το δικό του ηχητικό πίνακα αναπαριστώντας το μουσικό περιβάλλον της εποχής και των τόπων όπου έζησε και ζωγράφισε ο μεγάλος Κρητικός, καθώς και τον αγώνα και την αγωνία του ανθρώπου να επιβιώσει, να επιτελέσει το χρέος του, να διατηρήσει την ελευθερία του και να δημιουργήσει, όπως αποτυπώνονται στο έργο του άλλου μεγάλου κρητικού δημιουργού, του Μίκη Θεοδωράκη.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, την Κυριακή το βράδυ στην αίθουσα Διώνη, σε ένα ταξίδι χρωμάτων και ήχων στα ίχνη του Ελ Γκρέκο.

 Εμφάνιση PROSKLHSH OK.jpg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης