Ιωάννινα: Φωταγωγούν Ρολόι και Κάστρο


Λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του Luminous – Ioannina Light Festival, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την φωταγώγηση δύο ορόσημων της πόλης.



Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε δύο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης το Κάστρο και το Κεντρικό Ρολόι στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιστορικής τους αξίας και στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου και μυσταγωγικού κλίματος.

Από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, περισσότερα κτήρια και περιοχές φυσικού κάλους θα αποτελέσουν στάσεις μιας ειδικά σχεδιασμένης διαδρομής που θα συμπεριλαμβάνει Video Mappings, διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές σε τυφλές όψεις κτηρίων και περισσότερες φωταγωγήσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Ρολόι – Ιωάννης Γκέκας | Γκέκας Α.Ε.Β.Ε

Το Ρολόι των Ιωαννίνων ανεγέρθη το 1905. Αποτελεί ένα κράμα 3 αρχιτεκτονικών ρυθμών νεοκλασικού, ανατολίτικου και μεσογειακού, ο συνδυασμός των οποίων θα αναδειχθεί στο νυχτερινό αστικό τοπίο μέσω της χρήσης φωτός.

Πρόθεση της φωτιστικής εφαρμογής είναι να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, προσδίδοντας παράλληλα έναν φεστιβαλικό και εορταστικό τόνο χάριν των ημερών. 

Οι έντονες αντιθέσεις φωτός-σκιάς, θερμού-ψυχρού και οι ήπιες εναλλαγές χρωμάτων θα προσπαθήσουν να προσδώσουν το κατάλληλο βάθος και υφή σε αυτό το ξεχωριστό σύμβολο της πόλης.

O Ιωάννης Γκέκας είναι σχεδιαστής φωτισμού, μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικού φωτισμού στο φημισμένο Bartlett School of Architecture/UCL του Λονδίνου.

Κάστρο – Παναγιώτης Τομαράς

Συνολικά 66 κόκκινες και μπλε λάμπες φθορισμού θα τοποθετηθούν σε τμήμα του τείχους του Κάστρου δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο οπτικό παιχνίδι για τους θεατές.

Ο Παναγιώτης Τομαράς είναι κινηματογραφιστής και interdisciplinary artist που ασχολείται κυρίως με τα films, τα live projections, τη φωτογραφία και τα light installations. 

Είναι απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανώτατης Σχολής Καλών της Αθήνας και «ArtScience Interfaculty» από το Royal Conservatory and Royal Academy of Arts [NL].

Έχει αναλάβει τη δημιουργία των visuals για διάφορες παραστάσεις σε θέατρα και όπερες, καθώς και τη δημιουργία commercial teasers και motion graphics, και έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς. 

Από το 2013 δημιουργεί τα βραβευμένα visuals του industrial, post-punk group Clock DVA από το Sheffield και είναι ιδρυτής της audiovisual κολλεκτίβας Quasigroup. 

Έχει συν-επιμεληθεί του προγράμματος του Athens Video Art Festival [2012, 2013] και έργα του αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Φωτογραφίας της Αθήνας.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης