Το μέτωπο που φλερτάρει με το 'ναι' στην κάλπη


Κινούμενη άμμο θυμίζει εν πολλοίς το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και στελέχη των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. 



Είναι σαφές πλέον ότι τόσο τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν τις διαβουλεύσεις με βουλευτές προκειμένου οι μεν να διασφαλίσουν τους «180» και οι δε τους «121», καθώς ο χρόνος είναι πλέον πολύ λίγος μέχρι την εκκίνηση των διαδικασιών.

Σε «μήλον της Εριδος» έχουν εξελιχθεί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που δείχνουν ότι συζητούν και άλλα ενδεχόμενα, πέραν της τήρησης της κομματικής γραμμής που αποπειρώνται να επιβάλουν οι κ. Κουβέλης και Καμμένος αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που «κυκλοφόρησε» στη Βουλή και έφερε την υπογραφή 8 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δηλώνουν ότι θα στήριζαν την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, ενώ υπήρχε μια συμφωνία «πακέτο» τόσο για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015.

Το μέτωπο που φλερτάρει με το 'ναι' στην κάλπη

Την ίδια ώρα, η ΝΔ ρίχνει στη «μάχη» για τη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας και τα βαριά της «όπλα», όπως είναι ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» επικοινωνεί με στελέχη που προέρχονται μεν από τη ΝΔ, αλλά τώρα βρίσκονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο παρασκήνιο, οι απεσταλμένοι του Α. Σαμαρά, κ. Σταμάτης, Λαζαρίδης και Βορίδης, συνεχίζουν τις επαφές τους και έχουν ήδη κάνει στον πρωθυπουργό μια πρώτη «χαρτογράφηση» του πεδίου.

174 στο... κοντέρ

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που ξεκινά από τη βάση των 155, μπορεί να φτάσει την παραμονή της εκκίνησης των διαδικασιών ακόμη και τους 174-175. Εάν αυτό συμβεί, τότε, όπως πιστεύουν στελέχη της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μετά τα μηνύματα που θα στείλουν οι αγορές στα πενθήμερα που μεσολαβούν των τριών ψηφοφοριών, δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι υπόλοιπες 5 - 6 ψήφοι που απομένουν μέχρι τους «180» βουλευτές.

Η θέση της πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αναμένεται -εκτός δραματικού απροόπτου- να στηριχθεί τελικά από όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ και -ενδεχομένως- από ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη βάση της ΝΔ.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr
 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης