Από τον Κοσκωτά στον Παπακωνσταντίνου


Το Ειδικό Δικαστήριο θα δικάσει αυτή τη φορά έναν πρώην υπουργό 

Είκοσι τρία χρόνια μετά τη δίκη με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Κοσκωτά» το Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να δικάσει, αυτή τη φορά, έναν πρώην υπουργό.
 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπηρέτησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον τόπο θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ» αντιμέτωπος ακόμη και με το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια.

Με βούλευμα του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου είπε «ναι» οριστικά και αμετάκλητα στην παραπομπή του πρώην υπουργού για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου .

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ομόφωνα απαλλακτικό είναι το βούλευμα ως προς τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα ονόματα των οποίων φέρεται ότι διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Το δικαστικό Συμβούλιο έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν προέκυψε ότι οι συγγενείς του πρώην υπουργού διέπραξαν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις του.

Υπενθυμίζεται πως ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Επίσης, είχε εισηγηθεί να καθίσουν στο εδώλιο και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι. 
 
 Ο κ. Πλιώτας ανέφερε στην πρότασή του ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών όχι μόνο διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από την λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν διέταξε ως όφειλε και φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι χωρίς όρους είχαν αφεθεί και οι τρεις συγγενείς του.

Ο δρόμος για το ειδικό δικαστήριο


Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είναι αμετάκλητο και πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Την σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος και θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ανέβουν στην έδρα.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ο οποίος αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου (επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ) που έχουν κληρωθεί έχει προθεσμία 60 ημερών για να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη, το χώρο που θα διεξαχθεί αλλά και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα προσέλθουν για να καταθέσουν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει το δικαίωμα από το νόμο να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά να δικαστεί σαν να είναι παρών, με την εκπροσώπηση τριών δικηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε επιλέξει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά.

newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης