Ελληνικής καταγωγής η «τρομοκράτισα» σύντροφος του δράστη


Πρόκειται για την 35χρονη Αμιράχ Ντρούδη (Droudis), ενώ όπως προκύπτει, ο δράστης αν και ήταν γνωστός για τη δράση του, ωστόσο δεν μπήκε σε λίστα παρακολούθησης… 

Το ρητό “όποια πέτρα σηκώσεις θα βρεις κι έναν Έλληνα” ισχύει και στην περίπτωση της απίστευτης ομηρίας σε καφετέρια του Σίδνεϊ. Μπορεί ο δράστης να ήταν Ιρανός, ωστόσο η σύντροφός του είναι ελληνικής καταγωγής.



Πρόκειται για την 35χρονη Αμιράχ Ντρούδη (Droudis) που λεγόταν Αναστασία Ντρούδη πριν αποφασίσει να ασπαστεί το Ισλάμ. Η ίδια έχει αυτοχαρακτηριστεί «τρομοκράτισσα», έχει κατηγορήσει γυναίκες-θύματα βιασμού ότι «φταίνε οι ίδιες που βιάστηκαν» και έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το Ολοκαύτωμα και την επίθεση στη Νέα Υόρκη της 9/11.

Η Ντρούδη έχει κατηγορηθεί για το φόνο της πρώην γυναίκας του 49χρονου Μαν Χαρόν Μονίς. Η ίδια είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση όπως και ο Μονίς που επίσης είχε κατηγορηθεί για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί.

Πρόκειται για την 30χρονη Φιτζιανή Νολίν Χάϊσον Παλ. Ο Μονίς παντρεύτηκε τρεις φορές, απέκτησε τέσσερα παιδιά και είχε μια θετή κόρη.Την πρώτη του γυναίκα με τα δυο παιδιά τους τα εγκατέλειψε στο Ιράν όταν διέφυγε ως «αντικαθεστωτικός».

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην καφετέρια όπου σκοτώθηκε ο δράστης και δυο όμηροι, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα που έμενε μαζί με την κα Ντρούδη και κατέσχεσαν διάφορα αντικείμενα και κομπιούτερ. Η ομογενής δεν έχει κάνει δηλώσεις.

Είχε ζητηθεί η έκδοση του δράστη στο Ιράν

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως πριν 14 χρόνια το Ιράν είχε ζητήσει την έκδοση του Μονίς αλλά η Αυστραλία αρνήθηκε. Τον δέχθηκε ως πολιτικό πρόσφυγα και του έδωσε πολιτικό άσυλο γιατί θα κινδύνευε η ζωή του αν επέστρεφε.

Ο δράστης ήταν ελεύθερος με εγγύηση

Ούτε τα αυστηρότατα νέα μέτρα της Αυστραλίας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην ισλαμική τρομοκρατία, ούτε το σκληρό πλαίσιο για τις εγγυήσεις σε κατηγορουμένους δεν είχαν καταφέρει να βάλουν στο ραντάρ των αρχών τον Μαν Χαρόν Μονίς, υπεύθυνου της αιματηρής ομηρίας στην καφετέρια στο Σίδνεϊ.  Η κυβέρνηση, ομολογώντας ότι ο Μονίς δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πως ο Μονίς έμεινε «αόρατος» παρά το μητρώο του.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αυστραλία είχε περάσει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια κατά της τρομοκρατίας με στόχο να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση προσώπων προς την «κατεύθυνση» του τζιχαντισμού -ήδη, αριθμός Αυστραλών έχει πάει να πολεμήσει με την ISIS σε Ιράκ και Συρία, εγείροντας ανησυχία για το εσωτερικό της χώρας.

Όμως παρά το νέο πλαίσιο, και το γεγονός ότι ο Μονίς ήταν «γνωστός» στις Αρχές και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση για βαριά αδικήματα, ο Ιρανός «ιεροκήρυκας» (όπως δήλωνε) κατάφερε να εμφανιστεί ανενόχλητος στην καφετέρια και να πιάσει όμηρους προσωπικό και θαμώνες.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δεσμεύτηκε πως υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην έρευνα που αρχίζει για τους λόγους για τους οποίους ο δράστης της ομηρείας στο Σίδνεϊ, ένας άνδρας με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ιστορικό βίας και εξτρεμισμού, δεν παρακολουθείτο από τις αρχές.

Ο 50χρονος Μαν Χάρον Μονίς ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του από τη δικαιοσύνη για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του. Διώκετο επίσης για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του για να δηλώσει πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πολλοί είναι αυτοί στην Αυστραλία που ρωτούν γιατί κανείς δεν είχε ενοχλήσει τον άνθρωπο αυτόν που ο Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε «ψυχικά διαταραγμένο».

Ήταν γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού ASTO, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Υπάρχουν ερωτήματα που οι υπεύθυνοί μας θα πρέπει να θέσουν, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που παρουσίαζε ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ασφαλείας μας», δήλωσε ο Αμποτ στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί δεν ήταν σε λίστα κινδύνου, δεδομένου του ιστορικού του βίας, ψυχικής διαταραχής και ροπής στον εξτρεμισμό”.

Έκθεση σχετικά με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί της ομηρείας που άρχισε τη Δευτέρα στην καρδιά του Σίδνεϊ, για τους λόγους για τους οποίους ο Μονίς δεν παρακολουθείτο και για τους οποίους κατείχε όπλο θα δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια.

 makedonias.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης