Το BBC στα άδυτα της Κουμουνδούρου


Εκτενής αναφορά μία ημέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας 

Εκτενές άρθρο του BBC εισχωρεί στα άδυτα της Κουμουνδούρου και σκιαγραφεί το πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα που θέλει να αναλάβει τα ηνία της χώρας, μία ημέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 

«Ένα μεγάλο πορτρέτο της μαρξίστριας επαναστάτριας, Ρόζας Λούξεμπουργκ, κρέμεται στο γραφείο του Νίκου Σαμανίδη στη Θεσσαλονίκη, ιδρυτικόύ μέλους του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνωστός ως ΣΥΡΙΖΑ», γράφει το BBC.

«Με πολλούς Έλληνες να έχουν εξουθενωθεί από τα πέντε χρόνια ύφεσης, αυξήσεις στη φορολογία και το ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οδεύουν ολοταχώς προς την εξουσία στις πρόωρες εκλογές που θα προκηρυχθούν βάσει του ελληνικού συντάγματος, αν στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπληρώνει.

«Μετά από δεκαετίες στην άμυνα, η αριστερά επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική», λέει ο Νίκος Σαμανίδης στον ρεπόρτερ του BBC, Γιώργο Χρηστίδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν αποτύχουν να εκλέξουν νέο πρόεδρο, η Ελλάδα κινδυνεύει με μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη, επισημαίνει το BBC, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στο κραχ του Χρηματιστηρίου που ακολούθησε την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.



«Πάντα ριζοσπάστες»


Όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην εξουσία μειώνει την παλαιά δυναμική του και κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ, κάνει ταξίδια στο City και χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τους δανειστές. Όμως αυτές οι κινήσεις δεν πείθουν τους Ευρωπαίους.

Ο Νίκος Σαμανίδης δίνει έμφαση στην προοπτική της εξουσίας που δεν έχει αλλοιώσει τη ριζοσπαστική φύση του κόμματος, παρά τη ραγδαία άνοδό του από την σχετική αφάνεια σε διεκδικητή της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια.

«Οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές, το 10% των πλουσίων, όντως αυτοί έχουν ένα λόγο να ανησυχούν. Θα χάσουν τα προνόμιά τους. Η βάση των ψηφοφόρων μας έχει διευρυνθεί, αλλά οι ρίζες, οι ριζοσπαστική φύση του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρηθεί χάρη στην κρίση. Το κόμμα μας δεν είχε, ούτε και θα σπάσει τους δεσμούς του με τους δρόμους και τα κοινωνικά κινήματα από τα οποία αναδύθηκε», πρόσθεσε ο Σαμανίδης.

Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει το BBC, είναι ο νεαρότερος σε ηλικία αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ελληνική ιστορία και ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα σε διεκδικητή της εξουσίας. Τον χαρακτηρίζει «ικανό ρήτορα, με καλή εξωτερική εμφάνιση και απέχθεια στις γραβάτες, υπογραμμίζοντας ότι ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 και εξελέγη στη Βουλή το 2009».

«Παρά το αναμφισβήτητο χάρισμά του, ορισμένα μέλη τη του ΣΥΡΙΖΑ που τον γνωρίζουν από κοντά τον περιγράφουν ένα απλό καθημερινό πρόσωπο. Από την άλλη οι επικριτές του, τον χαρακτηρίζουν αλαζόνα, χωρίς εμπειρία και διψασμένο για εξουσία, έναν αποστάτη πολιτικό πρόθυμο να θυσιάσει την Ελλάδα για να ανέλθει στην εξουσία», συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας συνεχίζει να ζει στην Κυψέλη και ότι δεν ξεχνάει πως ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ.

 newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης