Οι 60άρηδες θα γίνουν και πάλι 20άρηδες!


Επιτέλους πειστικές αποδείξεις για την αναστροφή της γήρανσης

Στα εργαστήρια του Χάρβαρντ, η επιστημονική ομάδα του διάσημου καθηγητή Ντέιβιντ Σινκλέρ έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Οι δηλωμένοι τους στόχοι απλοί και ξεκάθαροι: «Το εργαστήριο Σινκλέρ (του τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) μελετά τα γονίδια που σταματούν την γήρανση (..) 



Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε νέες βιολογικές διαδικασίες που θα μεταφραστούν σε ριζικά διαφορετικά φάρμακα που θα προωθούν την μακροζωία».

Όντως. Μπορούν, πλέον, να δηλώνουν με περηφάνια πως είναι πολύ κοντά στο να ανακαλύψουν το ελιξίριο της νεότητας!

Μπορούν λοιπόν τα ποντίκια να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κύκλο της ζωής; Ναι και βέβαια είναι η απάντηση που μας δίνουν οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες της Μασαχουσέτης καθώς κατάφεραν να «γυρίσουν» πίσω το ρολόι της γήρανσης. Αντιστρέφοντας πλήρως τη διαδικασία της γήρανσης έκαναν ποντίκια 2 ετών να έχουν τώρα τον μυϊκό ιστό ποντικών 6 μόλις μηνών.

Ο ειδικός στη γενετική καθηγητής του Χάρβαρντ, Ντ. Σινκλέρ, δεν μασάει τα λόγια του. «Σε ανθρώπινα χρόνια, αυτό θα ήταν σαν να κάνουμε έναν 60χρονο να «γυρίσει» στα 20 του χρόνια, σε συγκεκριμένους τομείς».

Ο καθηγητής μας εξηγεί με πολύ απλά λόγια την συγκλονιστική ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell. «Η διαδικασία γήρανσης που ανακαλύψαμε μοιάζει με ένα παντρεμένο ζευγάρι – όταν είναι νέοι επικοινωνούν καλά, όμως όσο περνάει ο χρόνος, χαλάει η επικοινωνία.

Και ακριβώς όπως με ένα ζευγάρι, η αποκατάσταση της επικοινωνίας έλυσε το πρόβλημα», μας λέει! Απέδειξαν, λοιπόν, πως καθώς μεγαλώνουμε ο πυρήνας του κυττάρου σταματά να επικοινωνεί με μία περιοχή του κυττάρου, τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια, οδηγώντας στη διαδικασία της γήρανσης.

Η επικοινωνία αυτή «χαλάει» λόγω της φυσιολογικής πτώσης των επιπέδων μίας χημικής ουσίας του οργανισμού, ονόματι NAD. Η πτώση των επιπέδων της ουσίας αυτής συντελεί σε χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας και τελικά γήρανση.

«Αυτό το συγκεκριμένο συστατικό της διαδικασίας της γήρανσης δεν είχε περιγραφεί ποτέ στο παρελθόν», δηλώνει η Δρ. Άνα Γκόμεζ, επιστήμονας στο Εργαστήριο Σινκλέρ του Χάρβαρντ. Χάρη σ’ αυτόν τον νέο «χάρτη» της γήρανσης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επέμβουν. Χορήγησαν στα ποντίκια μία χημική ουσία που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης-αδενίνης, η οποία μετατράπηκε φυσιολογικά σε NAD. Κι έτσι αντεστράφη η γήρανση των ποντικιών.

Έκπληκτος από την αποτελεσματικότητα της χημικής ουσίας δηλώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Νάιτσελ Τέρνερ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW). «Έχουμε χαρτογραφήσει την πορεία της γήρανσης με προσοχή, αλλά ήταν μια πραγματική έκπληξη όταν είδαμε τους δείκτες της γήρανσης να κινούνται προς τα πίσω τόσο γρήγορα», είπε, καθώς ο ρυθμός αναστροφής της ηλικίας στα ποντίκια έγινε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα!

Άμεσα έρευνες σε ανθρώπους

«Μία νέα και αναστρέψιμη αιτία της γήρανσης», είναι τίτλος που δίνει το ίδιο το Χάρβαρντ στην συγκεκριμένη έρευνα, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ αρχής πως η αναστροφή γίνεται με φυσικό τρόπο.

Εξηγούμε ξανά τη διαδικασία όπως περιγράφεται από τους επιστήμονες: εισάγεται στα ποντίκια μία ενδογενής ένωσης (δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης-αδενίνης) και τα ίδια τα κύτταρα την μετατρέπουν στη χημική ουσία NAD, η οποία υπάρχει ήδη στον οργανισμό μας και αντιστρέφεται η γήρανση!

Το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μία χημική ένωση που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα κάνει τους επιστήμονες σίγουρους πως οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ακόμη και το 2015.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι και για το γεγονός πως δεν θα υπάρχουν παρενέργειες καθώς πρόκειται για μία «φυσική χημική ένωση», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Χάρβαρντ.

Θα εμποδίζει τις ασθένειες

Η Δρ. Γκόμεζ κάνει ειδική μνεία στον καρκίνο. «Τώρα αντιλαμβανόμαστε πως ο καρκίνος θυμίζει σε κάποια πράγματα το γήρας», αναφέρει και ο Δρ. Τέρνερ μας εξηγεί πιο αναλυτικά. «Γνωρίζουμε πως αυτή η συγκεκριμένη κυτταρική επικοινωνία καταρρέει σε ασθένειες όπως η άνοια, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου δύο.

Η δική μας έρευνα μπορεί να είχε ως επίκεντρο τους μύες, όμως μπορεί να ωφελήσει πολλά όργανα και να καθυστερήσει ή ακόμη και να προλάβει αυτές τις ασθένειες πριν καν συμβούν», τονίζει. «Τώρα αν αυτό σημαίνει πως θα ζούμε όλοι μέχρι τα 150, δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά το σημαντικό κομμάτι είναι πως δεν θα περνάμε τα τελευταία 20 με 30 χρόνια της ζωής μας με προβλήματα υγείας», καταλήγει προσπαθώντας να παραμείνει όσο πιο μετριοπαθής μπορεί.

Το καύχημα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Αν κάτι από αυτά που διαβάσατε σας φαίνεται υπερβολικό, μία ματιά στο μήνυμα του εργαστηρίου Σινκλέρ του τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ θα αφοπλίσει και τους πλέον δύσπιστους, τουλάχιστον ως προς τους στόχους υπάρξεώς του. «Το εργαστήριο Σινκλέρ επιδιώκει να ανακαλύψει γονίδια και μικρά μόρια που μπορούν να επιβραδύνουν την πορεία της γήρανσης.

Η δουλειά μας βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ρυθμός της γήρανσης δεν είναι αδυσώπητος ή προκαθορισμένος, αλλά μπορεί να αλλάξει, εάν γνωρίζουμε σε ποια μονοπάτια να στοχεύσουμε.

Υπάρχουν πλέον πειστικές αποδείξεις πως υπάρχουν μονοπάτια μακροζωίας σε θηλαστικά και πως ενεργοποιώντας τα μπορεί να είναι δυνατή η προστασία ενάντια στη φθορά κρίσιμων οργάνων και ιστών, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή και την αναστροφή της γήρανσης». Λέξη δεν έχουμε αλλάξει.

Αυτά ακριβώς ερευνούν οι επιστήμονες στα εργαστήρια, ίσως του κορυφαίου μορφωτικού ιδρύματος στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και συνεχίζει. «Παρότι κύριος στόχος μας είναι η κατανόηση των θεμελιωδών μηχανισμών της γήρανσης στο γενετικό και βιοχημικό επίπεδο, η πιο πιεστική μας επιδίωξη είναι να ανακαλύψουμε νέους και αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας κοινών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου δύο, του Αλτσχάιμερ, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της καρδιακής ανεπάρκειας και του καρκίνου».

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Σινκλέρ στο προσωπικό του μήνυμα αναφέρει «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε φάρματα που θα μπορούν να εμποδίσουν ή/και να θεραπεύσουν όλες τις κοινές ασθένειες ταυτόχρονα».

Έχοντας πλέον αποδείξει πως είναι αναστρέψιμη η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, μία δυσλειτουργία υπεύθυνη για πολλές ασθένειες και ένα πραγματικό ορόσημο για την γήρανση, μπορούν πλέον να καυχιούνται πως είναι σε πολύ, πολύ καλό δρόμο.

 Κείμενο του Τάσου Θωμά
 typosthes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης